"Man kan ikke bare skifte kødet ud med fisk"

Fiskebranchen vil have os til at spise mere fisk. Men hvem har lyst til en fiskeburger?

Artiklens øverste billede
"Folk overtilbereder ofte fisk, og så bliver den tør og kedelig," lyder det fra Lars Askanius, der er vild med fisk - og kammuslinger.

"Man behøver ikke nogen opskrift. Man skal blot bruge fisk i stedet for kød i sine normale retter", lyder det i Fiskebranchens nye kampagne, der skal få danskerne til at spise mere fisk. Vi lever nemlig stadig ikke op til Fødevarestyrelsens anbefalinger om at spise 200-300 gram fisk om ugen.
Men kampagnen rammer ikke plet.
"Hvis man vil have folk til at spise mere fisk, så skal det smage godt."
Det er logik for perlehøns. Meldingen kommer fra Lars Askanius, der er kok i Culinarium, kokkeværkstedet hos Electrolux Showroom i Fredericia.
Forestil dig en burger med en torskefilet. Når man ved, hvordan en rigtig burger smager, fungerer det bare ikke med fisk. Oksekødet er jo nøglen til burgerens smag. Den bliver fad med så mild en fisk som torsk. Og bruger man fisk i fx lasagne, går det helt galt.
"Man kan ikke bare skifte kødet ud med fisk," konstaterer Lars Askanius.
"Den kraftige tomatsovs i lasagnen overdøver fuldstændig fisken. Og der er meget stor risiko for, at man kommer til at overtilberede fisken."

Tilberedningen

Fisk smager godt - hvis det er tilberedt på den rigtige måde.
"Mange kan ikke finde ud af at lave fisk, og det er en af grundene til, at vi ikke får fisk nok. Hvis man skal have folk til at spise mere fisk, så skal man lære dem noget om tilberedning", siger Lars Askanius.
Har man én gang haft en dårlig fiskeoplevelse, er det svært at komme op på "hesten" igen. Ligesom med lam. Har man haft en ulden smag i munden, holder man sig væk i en rum tid.
"Det er vigtigt, at fisk ikke bliver overtilberedt. Hvis fisken får for lang tid i ovnen eller på panden, bliver den tør og kedelig." Men rammer man plet med fx en torsk, bliver den saftig og smagsfuld.
"Kernetemperaturen skal kun ligge på 48-50 grader," siger kokken fra Culinarium.
"Hold øje med fisken, tryg på den - den må ikke være hård. Så snart du kan løsne "lamellerne" i fiskens struktur, er den færdig," siger Lars Askanius, der slår fast, at frisk fisk altid er at foretrække.
"Magre fisk har ikke godt af at blive frosset".

"Hvis man skal have folk til at spise mere fisk, så skal man lære dem noget om tilberedning."
Lars Askanius, kok hos Culinarium

 


"Prøv med fisk" er budskabet i Fiskebranchens nye kampagne, der med støtte fra EU og Fødevareministeriet, netop er blevet lanceret. Kampagnen har til formål at øge danskernes indtag af fisk, da undersøgelser fra YouGov om danskernes madvaner fortsat afslører, at fiskeretter fravælges.
"Tanken bag kampagnen er at gøre forbrugerne opmærksomme på, at de velkendte retter som eksempelvis lasagne, burger, frikadeller eller pasta også kan laves med fisk. Det handler om at fange danskernes opmærksomhed, når de står i indkøbssituationen og fortælle dem, at de kan bruge fisk i stedet for kød i deres kendte hverdagsretter," siger Lone Marie Eriksen, projektkoordinator i Fiskebranchen.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle spiser 200-300 gram fisk om ugen, da indtaget af olier, vitaminer og mineraler fra fisk styrker vores sundhed.

En kammusling skal ikke have lang tid på panden. Få minutter.
Her har Lars Askanius tryllet en hurtigt "snack" på bordet. Kammusling med æblepuré, ærteskud, frysetørret hindbær og koldpresset rapsolie.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.