Sådan gik det galt i Bredgade

Artiklens øverste billede
Den ulovlige omdannelse af Bredgade 11 til ejerlejligheder blev kun stoppet ved en tilfældighed.

Foto: Erling J. Pedersen Den juridiske boligskandale i Bredgade, hvor Roskilde Kommune var tæt på at give en endelig og ulovlig tilladelse til at omdanne fire leje-lejligheder til 11 ejerlejligheder, blev kun stoppet på grund af tre byrådsmedlemmers tvivl og en god portion politisk drilleri. Ejeren af ejendommen i Bredgade 11 havde ansøgt om at nedlægge de tomme lejelejligheder som beboelse for at give hele bygningen status som erhverv. Dermed kunne han så lave det om til 11 ejerlejligheder. I første omgang havde en jurist i kommunen i sin vejledning til Teknik- og Miljøudvalget sagt, at det var hel normal praksis. Derfor var det kun Enhedslistens medlem i udvalget, Jonas Paludan, som var imod. Hvis han ikke havde forlangt sagen i byrådet, fordi han mente, det var ulovligt og savnede svar på flere kritiske spørgsmål, var ombygningen bare blevet godkendt.

Formand kom i tvivl

Ved byrådets møde i juni var det store flertal af partierne, bortset fra Enhedslisten, indstillet på at følge kommunens juridiske ekspertise og stemme Ja. Først da viceborgmester Henrik Stougaard (El), der selv arbejder i lejebevægelsen, gjorde opmærksom på, at dette var et uholdbart forsøg på at omgå lovens bestemmelser om, at leje-lejligheder ikke kan omdannes til ejer-lejligheder uden videre, skete der noget. Formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Torben Jørgensen (S), kom i tvivl og ville behandle sagen på ny i udvalget, for at være sikker på, at kommunen ikke gjorde noget ulovligt. Det foreslog han så. Ifølge de normale politiske spilleregler skulle regeringspartiet i Roskilde herefter følge sin egen udvalgsformand, men sådan fungerede det ikke denne aften i rådhuset på adressen, som læserne på et tidspunkt har døbt 'Tummelumsens Plads'. Forhenværende borgmester Poul Lindor, der fra sin plads bagest i S-gruppen stadig prøver at styre det hele, sagde halvhøjt uden at ulejlige sig med at tage ordet, at man bare skulle stemme Ja. Hans trofaste hjælper gennem mange år, Frede Lærke, der i mellemtiden er gjort til gruppeformand, bekendtgjorde derefter, at det var Socialdemokraternes holdning - uden at borgmester Joy Mogensen greb ind.

Forhenværende borgmester Poul Lindor ville have godkendelsen vedtaget, men kom i mindretal.

Oppositionen vendte

SF havde bekendtgjort, at de støttede forslaget fra Torben Jørgensen og Enhedslisten om en ny behandling i udvalget. Derfor så VKO-oppositionen pludselig chancen for at udstille forvirringen hos S. Selv om de tre partier i første omgang havde støttet indstillingen om en tilladelse, vendte de pludselig om og stemte alligevel for en ny behandling i udvalget. Herefter blev dette forslag så vedtaget af et stort flertal, mens kun 10 socialdemokrater og en radikal stadig stolede på forvaltningens indstilling. Som et resultat af denne afstemning blev nedenstående spørgsmål sendt til Boligministeriet, der i sit svar også er ganske klar: Det er ulovligt at omgå loven på den måde. Juristen, der stod for den ulovlige indstilling, har imellemtiden fået job i en anden kommune.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.