Sådan gik det galt i Bredgade
Foto: Erling J. Pedersen Den juridiske boligskandale i Bredgade, hvor Roskilde Kommune var tæt på at give en endelig og ulovlig tilladelse til at omdanne fire leje-lejligheder til 11 ejerlejligheder, blev kun stoppet på grund af tre byrådsmedlemmers tvivl og en god portion politisk drilleri. Ejeren af ejendommen i Bredgade 11 havde ansøgt om at nedlægge de tomme lejelejligheder som beboelse for at give hele bygningen status som erhverv. Dermed kunne han så lave det om til 11 ejerlejligheder. I første omgang havde en jurist i kommunen i sin vejledning til Teknik- og Miljøudvalget sagt, at det var hel normal praksis. Derfor var det kun Enhedslistens medlem i udvalget, Jonas Paludan, som var imod. Hvis han ikke havde forlangt sagen i byrådet, fordi han mente, det var ulovligt og savnede svar på flere kritiske spørgsmål, var ombygningen bare blevet godkendt.
Formand kom i tvivl
Ved byrådets møde i juni var det store flertal af partierne, bortset fra Enhedslisten, indstillet på at følge kommunens juridiske ekspertise og stemme Ja. Først da viceborgmester Henrik Stougaard (El), der selv arbejder i lejebevægelsen, gjorde opmærksom på, at dette var et uholdbart forsøg på at omgå lovens bestemmelser om, at leje-lejligheder ikke kan omdannes til ejer-lejligheder uden videre, skete der noget. Formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Torben Jørgensen (S), kom i tvivl og ville behandle sagen på ny i udvalget, for at være sikker på, at kommunen ikke gjorde noget ulovligt. Det foreslog han så. Ifølge de normale politiske spilleregler skulle regeringspartiet i Roskilde herefter følge sin egen udvalgsformand, men sådan fungerede det ikke denne aften i rådhuset på adressen, som læserne på et tidspunkt har døbt 'Tummelumsens Plads'. Forhenværende borgmester Poul Lindor, der fra sin plads bagest i S-gruppen stadig prøver at styre det hele, sagde halvhøjt uden at ulejlige sig med at tage ordet, at man bare skulle stemme Ja. Hans trofaste hjælper gennem mange år, Frede Lærke, der i mellemtiden er gjort til gruppeformand, bekendtgjorde derefter, at det var Socialdemokraternes holdning - uden at borgmester Joy Mogensen greb ind.
Oppositionen vendte
SF havde bekendtgjort, at de støttede forslaget fra Torben Jørgensen og Enhedslisten om en ny behandling i udvalget. Derfor så VKO-oppositionen pludselig chancen for at udstille forvirringen hos S. Selv om de tre partier i første omgang havde støttet indstillingen om en tilladelse, vendte de pludselig om og stemte alligevel for en ny behandling i udvalget. Herefter blev dette forslag så vedtaget af et stort flertal, mens kun 10 socialdemokrater og en radikal stadig stolede på forvaltningens indstilling. Som et resultat af denne afstemning blev nedenstående spørgsmål sendt til Boligministeriet, der i sit svar også er ganske klar: Det er ulovligt at omgå loven på den måde. Juristen, der stod for den ulovlige indstilling, har imellemtiden fået job i en anden kommune.