Varde Kommune går nye virtuelle veje

Sammen med 14 andre kommuner og firmaet Welfare Denmark har Varde Kommune modtaget ”Microsoft Health Innovation Award 2013”

Artiklens øverste billede
Prisen, der er tilfaldet blandt andre Varde Kommune, bliver her vist frem af – fra venstre – Ulrik Møll fra Welfare Denmark samt sundhedschef Kirsten Myrup og ældre- og handicapchef Thorkild Sloth Pedersen fra Varde Kommune

Varde Kommune er trådt ind i den virtuelle verden.
Først og fremmest er det sket for at højne de tilbud om genoptræning, der er til de borgere, der måske har svært ved at klare hverdagens udfordringer efter et ophold på sygehuset – eller som følge af den nedslidning et aktivt liv har medført. Næste virtuelle skridt handler om at medarbejderne skal undgå arbejdsskader
“Formålet er at sikre den højst mulige livskvalitet, at den enkelte borger bliver mest mulig selvhjulpen i hverdagen – og dermed også kan blive i egen bolig længst muligt,” forklarer Kirsten Myrup, der er sundhedschef i Varde Kommune.
“Det virtuelle består i, at vi har en lang række øvelser, der – ikke som før i tiden er beskrevet på et stykke papir – men er tilgængelige via en slags computer. Her viser en fysioterapeut de enkelte øvelser, hvorefter borgeren skal gentage dem. Via et lille kamera kan computeren så se, hvordan øvelsen bliver udført – og uddeler så henholdsvis røde eller grønne smileys, alt efter om øvelsen er korrekt udført. De forskellige øvelser er eksempelvis med til at styrke balance og stabilitet samt træne knæ, hofter, skuldre og ryg.”
Kirsten Myrup understreger i den forbindelse, at det virtuelle tilbud ikke overhaler den personlige kontakt mellem borger og sundhedspersonale i kommunen.
“Nej, bestemt ikke. Fysioterapeuterne er med hele vejen. Der er instruktion og opfølgning, ligesom der sideløbende er traditionel genoptræning, men med det nye tilbud er der mulighed for, at den enkelte borger kan løse opgaverne på tidspunkter, hvor det passer ham eller hende bedst. Ingen er afhængige af, at en kommunal medarbejder ringer på døren.”

Testet hos halv snes borgere

Foreløbig har Varde Kommune testet det nye tilbud hos en halv snes borgere, og de foreløbige erfaringer er positive. Tanken er derfor også, at programmet skal bringes ud til endnu flere borgere – og det kommer til at ske samtidig med, at Varde Kommune tager hul på endnu en virtuel udfordring.
“Den kommer til at handle om virtuel forflytning,” fortsætter Kirsten Myrup, der understreger, at det ikke har noget at gøre med, om nogen skal forflyttes til Timbuktu eller Ydre Mongoliet.
“Nej, det handler om løfteteknikker og arbejdsstillinger for vore medarbejdere, når eksempelvis beboere på et plejecenter skal ”forflyttes” fra deres seng til en stol – fra en stol til toilettet, eller tilbage i seng.”
“Her er det vigtigt, at medarbejderne lærer at gøre det på den ”rigtige” måde, så de undgår løfteskader, ondt i ryggen og andre ubehageligheder. Desuden er det med til at skabe tryghed for de ældre, når de ved, at den medarbejder, der nu kommer til undsætning, rent faktisk ved, hvad han eller hun har med at gøre.”

Medvinder af innovationspris

Kirsten Myrup ved endnu ikke, hvornår de virtuelle løfteteknikker er fuldt ud indarbejdet på de kommunale plejecentre, og blandt sundhedspersonalet i øvrigt.
“Vi står overfor at sætte projektet i gang på et af vore plejecentre. Tanken er så, at vi høster nogle erfaringer, og derfra får det bredt ud til alle,” forklarer Kirsten Myrup.
Hun oplyser videre, at Varde Kommune har haft et tæt samarbejde med virksomheden Welfare Denmark om udviklingen af de virtuelle programmer.
“Sammen med 14 andre kommuner, har vi været med i udviklingsprocessen, og faktisk har det ført til, at vi, i fællesskab, har fået innovationsprisen ”Microsoft Health Innovation Award 2013”,” slutter hun.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.