Seje børn er sejlerbørn
Sejlkluppen Neptun holder kapsejlads i weekenden. Det er populært blandt børn
Vinden rusker over Vejle Fjord. Det småregner. Himlen er grå og lover mere regn. Man kan se sin egen ånde. Sommeren er forbi.
Mange vil synes, at vejret er til at søge indendøre og hen foran en computer- eller tv-skærm. Men ikke børnene hos Sejlklubben Neptun i Vejle. De skal på vandet. De vil. De er ikke bange for blæst, regn og vand.
“Det er nogle seje unger,” siger Anders Johansen. Han er formand for klubbens jolleafdeling, og han sejler med i en af de motordrevne følgebåde, når klubben sender børn og unge på vandet.
“Ja, vi har oplevet, at der skulle bankes is af sejlene efter en sejlads,” supplerer træner Karsten Andersen.
Stævnekoordinator Carsten Lauridsen tilføjer:
“Det giver hår på brystet at være sejler.”
Imens de tre mænd fortæller indenfor i varmen i klubhuset ved Tirsbæk Strand, vokser flokken af sejlklare børn og unge udenfor. De er ved at gøre sig selv, hinanden og deres joller klar.
Ingen piver over vejret. Tværtimod. Vejret er godt sejlvejr: Vind nok til, at det rusker lidt. Men ikke mere, end at det er til at have med at gøre. Regnen er ligegyldig. Man bliver jo under alle omstændigheder våd af at sejle en jolle. Uanset om det er en optimist-, en zoom- eller en tredje type.
Drop in-stævne
Sejlklubben Neptun har succes med sine stævner. Kapsejladserne har flere og flere deltagere. Og det kan i sær tilskrives det ret nye Torm-koncept.
“Konceptet er opkaldt efter sponsoren, Torm. Og det går i sin enkelthed ud på at gøre kapsejladserne så enkle og lette at gå til, at børn og unge meget let kan komme i gang og få en succesoplevelse. Og det virker,” siger Carsten Lauridsen.
“Det er en slags enkeltstarts-kapsejlads. Man kan komme og være med meget hurtigt,” siger Karsten Andersen.
Anders Johansen tilføjer, at sejlerne i en Torm-kapsejlads må få hjælp - hvilket ikke er tilladt i andre kapsejladser.
“Det betyder, at vi i følgebåden kan komme med tips og vejledning til de sejlere, der er kommet bagud. Og bagefter er der præmier til alle,” siger han.
Konceptet er en måde for sejlsporten at række ud efter ungdommen, som traditionelt ikke strømmer ud på vandet. Og noget tyder på, at konceptet virker, selvom hverken mobilen eller iPad'en kan komme med ud. Eller måske netop fordi den ikke kan.
Flytter ind til byen
Sejlklubben Neptun holder til i det smukke Tirsbæk og sejler i farvandet udenfor broen.
“Her er utrolig smukt og dejligt. Og det er et rigtig godt sted at sejle,” siger Karsten Andersen.
Derfor holder klubben også fast i Tirsbæk Strand som stedet, hvor der skal sejles kapsejladser fremover. Også efter at klubben flytter ind til byen i det nye havneareal, der er under forberedelse dér.
Klubben håber at kunne udvide medlemstallet blandt børn og unge fra de nuværende 40 til omkring 60, når klubben og dens træning kommer tættere ind til byen. Det antal passer også bedre til hold-dannelserne.
“Men hvis vi vokser, får vi brug for flere joller. Og så håber vi, at sponsorerne melder sig,” siger Anders Johansen.
Stævne er for publikum
På lørdag den 21. september er der stævne på vandet ud for Tirsbæk Strand. 70 både er tilmeldt.
“Hvis vejret tillader det, lægger vi en tømmerflåde med læ, publikumsrampe og toilet ud, så publikum kan få en god oplevelse. Folk kan låne en redningsvest af os. Men husk selv at tage en kikkert med,” siger Anders Johansen.
Stævnet tager sin begyndelse med 9:30-tiden, hvor sejlerne briefes om dagens program. Derefter sejles der i forskellige grupper og kategorier helt frem til præmieoverrækkelsen klokken 16-16:30.
Langt program
Det er et langt program. men man kan holde til det, hvis man er sej nok. Og det er de unge sejlere.