Bryder du også dine løfter?

Ifølge Det Politiske Ungdomspanel er politiske løftebrud med til at få de unge til at vende valgurnerne ryggen. Men hvad gør de unge kandidater selv for at undgå løftebrud?

Artiklens øverste billede

"Løftebrud" er blevet én af de mest brugte gloser i den politiske debat, og hvis man spørger de tre unge politikere i Lokalavisen Budstikkens ungdomspanel, så koster det på interessekontoen når løfterne brydes. Det gør det givetvis i alle aldersgrupper, men de unge vælgere har endnu ikke hård hud på de politiske følelser, og tager måske de brudte løfter mere personligt.
Man kan ihvertfald tydeligt aflæse af de spørgsmål, som strømmer ind til Det Politiske Ungdomspanel, at de brudte løfter spiller en rolle. Men har de unge vælgere en pointe, eller er løftebrud blot en del af det politiske game?
Vi spørger - på vegne af læserne - panelet: "Oplever I også at løfterne fra valgkampen bliver brudt - Og hvad vil I hver især selv gøre for at holde hvad I lover, hvis I bliver valgt?"
Camilla Eva Jørgensen (V) lægger ud:
"Jeg kan godt forstå at vælgere frygter løftebrud. Efter Folketingsvalget i 2011, har både Socialdemokraterne og SF skabt en stor utroværdighed blandt politikere. Det har de, fordi de før valget kunne love en masse, som der ganske enkelt ikke var råd til at gennemføre. Jeg anbefaler, at vælgerne overvejer lokalpolitikernes mærkesager – altså er det realistisk? Det er okay at være kritisk over for den retorik, der bliver ført i en valgkamp, hvor de fleste politikere lover guld og grønne skove. Personligt, vil jeg kæmpe for at mine mærkesager bliver tydelige på dagsordenen i Byrådet. Jeg har brugt rigtig mange måneder på at udarbejde mærkesager, der er i stand til at rykke Haderslev i en bedre retning og samtidig er realistiske. Jeg kan derfor love Jer, at jeg kæmper mine holdninger, og jeg er ikke typen der giver op. Det er vigtigt for mig, at vi får skabt tilliden tilbage til politikerne, og det er vigtigt for mig, at overbevise Jer om, at min politik kan ses i det fremtidige Haderslev."

Kommunikation er vigtigt

Anders Bennetsen (C) får ordet:
"Jeg tror vi alle kan skrive under på at vi har oplevet et løftebrud - ikke kun fra politikerne, men også fra vores venner og i sær familie. Vi husker alle når vores forældre ikke holdte hvad de lovet og i det split sekund var man virkelig forarget og kunne en masse grimme ord på en gang. Det jeg mener med det er, at det er et meget godt billede på hvad et løftebrud kan munde ud i, nemlig mistende tillid og ikke mindst forargelse! Det jeg personligt vil i min valgkamp men især også efter valget er at presse så meget på, for at få sine mærkesager igennem! Det jeg vil ligge vægt på under valget er helt klart at kommunikere rigtigt! Derved ment, at man skal ikke love noget. Man kan ytre sine mærkesager, men at gøre ligesom den noget ældre Rune Højer gør - at love vælgerne bedre vejnet, flere lyskryds, gratis busser osv. Er bare en farlig cocktail. Vi ved alle, at det kommer ikke til at ske altsammen! Til sidst nå jeg dog lige sige, at hvis vælgerne gerne vil have, at en politikers mærkesager bliver en realitet, så skal man jo huske at sætte sit kryds hos vedkommende d. 19 november. - jo flere stemmer, jo flere mandater!"

Anders Bennetsen (C), Camilla Eva Jørgensen (V) og Rune Højer (S) er Det Politiske Ungdomspanel.

Lyt til vælgerne!

Sidste mand i panelet, Rune Højer (S) slutter af:
"Jeg tror at nøglen til at komme brudte valgløfter til livs, ligger i ikke at love for meget i selve valgkampen. I stedet vil mit valgløfte være at blive ved med at lytte til vælgerne, i hele min mulige periode som byrådsmedlem. Når det er sagt, har jeg fuld forståelse for, at mange, og ikke kun unge, føler at politikerne svigter ikke kun deres valgløfter, men deres løfter generelt. Men jeg tror ikke at de fleste politikere bevidst lover ting velvidende, at de ikke har i sinde at overholde deres løfte når valget er overstået. Jeg tror at de fleste afgiver løfter i valgkampen, fordi de rent faktisk har et ønske om at få deres løfter gennemført. Men som politiker i Danmark har vi også en fornuftig tradition om at indgå kompromiser med andre politiske partier. Disse kompromisser resultere nogle gange i, at oprindelige løfter bliver nødt til at blive tilpasset kompromiset. At disse kompromisser kan virke som løftebrud kan jeg sagtens følge, og jeg tror derfor at alle politikere bør tage et større ansvar for at forklare deres vælgere om årsagen til deres beslutninger om at indgå kompromisser. På denne måde vil mange måske ikke føle sig så svigtet som de gør i dag."
Husk du kan følge Det Politiske Ungdomspanel på haderslev.lokalavisen og på vor facebookside. Du kan stille dine spørgsmål på facebook eller på red-hv@lokalavisen.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.