Jesus hængt på guldvæg

Billedkunstner Peter Brandes har udsmykket Nørremarkskirken i Vejle med et enormt Jesus alterbillede og en endnu større guldvæg

Artiklens øverste billede
Billedkunstner Peter Brandes (for enden af billedet) tager et sidste kig på sit store alterbillede af Kristus, inden det hænges op på væggen.

Nørremarkskirken forventer, at kirken bliver en attraktion, der vil få folk til at dreje af ved motorvejsafkørslen for at få en kulturel oplevelse. Efter adskillige års planlægning og arbejde er kirken klar til at indvie sin nye udsmykning, der er lavet af Peter Brandes, som er kendt for sin kirkekunst og senest stod bag den store kongeport i Roskilde Domkirke.
Nu har Peter Brandes sat sit umiskendelige præg på Nørremarkskirken, som nok skal få kirkegængerne og andre gæster til at spærre øjnene op, når de træder ind i kirkelokalet.

ALTERVÆG

Det centrale element i udsmykningen er en kæmpestor altervæg på 14 x 9 meter, som er belagt med bladguld i cirka 24 karat. Der er brugt 40.000 ark bladguld på 8 x 8 centimeter. Peter Brandes fortæller, at forgylder Ove Olsen har brugt halvandet år på at producere de mange tusinde bladguld.
Arkene varierer i karat mellem 23,5 og 23,7 og 24 karat guld, hvilket giver farveforskelle på væggen, der er beklædt med “små” tårer, der også kan fortolkes som sædekorn eller ildtunger fra den kristne fortælling.
Foran altervæggen hænger der et enormt alterbillede af Kristus på 3 x 5 meter. Det forestiller Kristus som sædemand, der strør sædekorn. Billedet bliver belyst bagfra af fire lamper, der sætter spot på kristus.

Sognepræst Henrik Skoven og hans præstekollegaer i Nørremarkskirken skal fremover prædike fra denne prædikenstol.

PRÆDIKENSTOL

Præsterne får en ny stol at prædike fra. Den er lavet i bronze og jern og udsmykket med tekst og symboler fra de fire evangelier. Men i stedet for at lave de velkendte symboler for evangelierne (ørn, løve, engel og okse), har Peter Brandes udsmykket prædikenstolen med fødderne af en ørn, løve, engel og okse. Han forklarer:
“Ligesom det er præstens opgave at nyfortolke testamentet, skal vi også nyfortolke de gamle symboler, når vi udsmykker kirken. Og da vi lever i en fragmenteret tid, har jeg valgt kun at vise et fragment af symbolerne.”

Menighedsrådsformand Lene Husted og sognepræst Henrik Skoven ved det nye alterbord med indbyggede lysestager.

DØBEFONT

Den nye døbefont er en solid skabning lavet i bronze med sølv øverst. Sølvet flyder ud over kanten som vand, og det gyldne lys fra altervæggen reflekterer sig i døbefonten. Nede i døbefonten finder man en lille gylden stjerne, der naturligvis forestiller Bethlehemstjernen.

ALTERBORD

Endelig har Peter Brandes også konstrueret et alterbord, der er lavet i bronze. Bordet har indbygget to lysestager, så det kan betragtes som en kæmpestor lysestage - i stedet for et bord med lysestager. Lysene indgår i en sammenhæng med tårerne (flammerne) på altervæggen. Brandes har desuden lavet en skulptur, der skal stå på en repos ved siden af alterbordet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.