Sådan fungerer halal

Slagteriskolens tidligere direktør Teglmand forklarer, hvordan metoden foregår

Artiklens øverste billede
Før Teglmand gik af, fik han foræret dette maleri af slagternes fagforening NNF. Det er malet af kunstneren Friethjoff Johansen og hænger nu på Slagteriskolen. Karl Teglmand indbyder i øvrigt alle læsere til at komme i museums-butikken i Ringstedgade og se, hvordan en bolt-pistol ser ud.

Efter at byrådet på sit seneste møde fik halvanden time til at gå med at diskutere halal-kød eller ej i kommunens forskellige institutioner, har Roskilde Avis spurgt en rigtig fagmand og kapacitet, om hvordan det rent faktisk fungerer. Karl Teglmand var direktør for Slagteriskolen i Roskilde i 33 år, i perioden 1961-1994: Hvordan foregår halal-slagtning rent fysisk? Mit svar handler om kreaturer, idet svin jo er uinteressant i denne sammenhæng. Dyret fikseres i en bedøvningsfælde ved at et par skråstillede plader med et let klem holder dyret på plads. Den metode anvendes ved al slagtning af kreaturer.

Skal bedøves

Siden 1958 har alle dyr, der slagtes i Danmark, skullet bedøves, før pulsåren skæres over, og døden indtræder. Ved kreaturslagtning anvendes en boltpistol. Dvs. at en krudtladning eller trykluft skyder en bolt frem fra den rørformede bedøvningspistol. Ved almindelig slagtning er bolten 150 mm og ved halal 50 mm. Under normal dansk slagtning går der hul på dyrets pandeskal, og det besvimer, men dør ikke. Dog får det en slem hovedpine. Under halal-slagtningen får dyret et kraftig slag i panden, så det besvimer og er bedøvet under den efterfølgende pulsåre-overskæring. Samtidig gennemføres en religiøs handling. Det sker med en velsignet kniv, og der udtales en bøn. Efter at pulsåren er skåret over, hænges dyret op i bagbenene, og blodet strømmer ud.

Godkendt i flere led

Er det godkendt af danske myndigheder? - Ja, fremgangsmåden er godkendt af de veterinære myndighederne der har udsendt en detaljeret beskrivelse af den tekniske og faglige fremgangsmåde (Veterinærdirektorates beskrivelse) Er det godkendt af dyrevelfærds-organisationerne? - Ja, fremgangsmåden er gennemdrøftet og accepteret af dem. Hvorfor foregår en stor del af okse-, kalve- og fjerkræ-slagtningen i Danmark nu også efter denne metode? - Efter mine oplysninger må der kun halal-slagtes, hvis modtagere stille krav om denne type kød. Det er lidt anderledes med fjerkræ, som jeg ikke ved meget om. - Halal-slagtningen har ingen særlige omkostninger, og det er ikke svært at gennemføre teknikken. Jeg ved ikke, om slagteriet skal betale den religiøse deltager for medvirken. Jeg har hørt - men ikke fået bekræfte - at på fjerkræslagterierne kan bønnen oplæses af en båndoptager. - På kreaturslagterierne læses bønnen typisk af en slags 'præst', men i visse tilfælde klares opgaven åbenbart af en båndoptager.

Smager ens

Smagen er den samme, og det er umuligt på den måde at konstatere, om dyret er slagtet på den ene eller anden måde. Formålet med halal-slagtning var oprindelig, at ved en hurtig overskæring af pulsårene får man en hurtigere afblødning, idet der vil være hjerteslag efter overskæringen, og de pumper mere blod ud af dyrekroppen. Dette havde en vigtig betydning for araberne og jøderne, der jo har deres kosher-slagtning. Som beduiner vandrede disse folk fra græsgang til græsgang over varme ørkenstrækninger, og kødet holder sig længere jo mindre blod, der er i den slagtede krop.tk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.