Gør som Gadstrup

Artiklens øverste billede

En lille spørgerunde i min omgangskreds afslører, at det kommende valg til byrådene, tirsdag den 19. november, ikke ligefrem står skrevet med flammeskrift i kalenderen hos ret mange. Et kig på stemmeprocenterne ved seneste valg i 2009 viser, at der heller ikke dengang var nogen særlig interesse for at sætte kryds ved de mange kandidater, der bød sig til. Helt skidt stod det til i Æblehaven, hvor kun 55,9 procent udnyttede deres stemmeret, og i Trekroner, hvor stemmeprocenten kun lige nåede de 59. I den gode ende lå blandt andre Gadstrup med 75,5, Svogerslev med 74,8, Himmelev med 74,4 og Gundsømagle med 74,2 procent. Under ét kunne Roskilde kommune blot komme op på 67,5 procent. Det er triste tal, som oven i købet fastholder en kedelig, nedadgående kurve fra tidligere valg, hvor det lokalpolitiske spiller en stadig mindre rolle i borgernes bevidsthed.

Griber ind i hverdag

Kommunen er en virksomhed med en milliardomsætning, og det er på ingen måde ligegyldigt, hvem der tager beslutningerne. Der er tale om særdeles konkrete beslutninger, der griber ind i vores hverdag på mange områder. Er der for eksempel nogen, der vil arbejde for at bringe folkeskolen op på et højere niveau end i dag? Det kniber alvorligt med danskkundskaberne. Er der nogen, der vil gøre en indsats for at hente nye arbejdspladser til kommunen? Medicinalkoncernen Takeda har lige meldt ud, at de lukker og slukker i Roskilde. Hvem rykker ind i stedet?

Kan gøres bedre

Er der nogen, der tør tænke visionært om, hvordan kommunen kan markere sig stærkere på internationalt plan med de turistindtægter, det fører med sig? Jeg tror, at Roskilde kan profilere sig endnu bedre på baggrund af arven fra vikingetiden, end tilfældet er i dag. Er der nogen, der vil gøre en indsats for at sikre en god integration af borgere, der kommer udefra, så vi undgår de parallelsamfund, der i andre kommuner giver problemer? Roskilde er gået foran ved at invitere Team Succes til samarbejde. Team Succes har udrettet mirakler blandt unge mennesker fra indvandrerfamilier i blandt andet Vejle, så hvordan sikrer vi, at deres sunde tanker også slår igennem i Roskilde? Spørgsmålene er mange, og det folkelige mandat til de politikere, vi vælger, bør være stærkt. Stærkere end de 67,5 procent, borgerne i Roskilde kommune kunne hidse sig op til sidste gang. Der er brug for en synlig og tværpolitisk kampagne for at øge interessen for at stemme. Mange vælgere ved end ikke, at den 19. november er en særlig dag. Husk i øvrigt, at der frem til lørdag den 16. november er åbent for at afgive brevstemme over hele kommunen. Rødt citat "Spørgsmålene er mange, og det folkelige mandat til de politikere, vi vælger, bør være stærkt. Stærkere end de 67,5 procent, borgerne i Roskilde kommune kunne hidse sig op til sidste gang."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.