“Vi får jo stadig lavet noget i udlandet”

Outsorcing er ikke kun et pengespørgsmål for Easy Food i Kolding

Artiklens øverste billede
Pølsehorn er et af de produkter, der fremstilles af Easy Food i Kolding - 45.000 om dagen.

Outsourcing, at sende en produktion til udlandet med billig arbejdskraft, er et følsomt emne.
Derfor vakte det en del opsigt, da fødevarevirksomheden Easy Food i Kolding for nogle år siden valgte at gå en anden vej og tage produktionen af kærnemælkshorn hjem til Albuen i Kolding. 40 polske arbejdere, som havde lavet hornene med deres hænder, skulle erstattes af en maskine og danske medarbejdere. Easy Food regnede dengang med at skulle ansætte 8-10 nye medarbejdere som erstatning for polakkerne.

10-15 folk erstatter 40

“De 8-10 medarbejdere er vokset til 10-15,” fortæller virksomhedens stifter og administrerende direktør, Flemming Paasch. Og lige nu er han på jagt efter bagere til at lave dagmartærter, pølsehorn, kærnemælkshorn og en række andre såkaldte convenience-madprodukter.
Ifølge Flemming Paasch er det at tage en forholdsvis stor produktion hjem fra det billige udland til det løntunge Danmark ikke en simpel fortælling om, at dansk arbejdskraft hen over natten pludselig er blevet billigere. Lige så lidt, som at den omvendte historie for ti år siden, da man gik ind i Polen, udelukkende handlede om at holde omkostningerne nede.
“Vi får jo fortsat produceret i udlandet,” understreger direktøren og fortæller, at Easy Food får fremstillet varer af eksterne samarbejdspartnere i både Frankrig og Bosnien.
“Det handler om at være fleksibel. Bosnierne kan for eksempel noget med pitabrød, som vi ikke kan. Så da vi lukkede i Polen, var det med en klar bevidsthed om, at de danske medarbejdere skulle kunne producere 4-6 gange mere værdi i forhold til de polske kolleger. Det kan bedst lade sig gøre herhjemme,” forklarer Flemming Paasch.

Flytning af produktionen at kærnemælkshorn fra Polen til Kolding er ikke kun et spørgsmål om penge, mener Flemming Paasch.

Kultur er afgørende

Omdrejningspunktet for at få færre og dyrere danskere til at producere lige så meget som flere billige polakker, er kulturen i virksomheden.
“Hos os er alle velkommen til at bidrage. Det er en kultur, vi sætter stor pris på. Og det er det, der i sidste ende giver den ønskede fleksibilitet,” mener Flemming Paasch, som ikke mener, at den, kulturen, kan eksporteres til andre lande.
“Der er en helt anden tro på autoriteter i lande uden for Skandinavien. Min oplevelse er, at det end ikke er umagen værd at forsøge at lave om på det,” slår han fast.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.