Snapse med en lang historie
Restauratøren fra Store Børs lagrer sin juledrik i op til 10 år for at få den rigtige smag
Hvorfor har jeg egentlig ikke en specialsnaps, når jeg har specialøl på menukortet? Det spørgsmål stillede Nikolaj Iversen fra Store Børs sig selv. Han kom også selv med svaret i form af fremstilling af egne kryddersnapse.
- Der manglede simpelt hen den mulighed, når vi kunne tilbyder folk specielle menuer og øl. Så jeg gik i gang, siger han.
- Jeg har flere forskellige snapse, hvor jeg har samlet urterne lokalt, på den måde får hver snaps sin egen historie.
- Valdnøddesnapsen her har for eksempel ligget og hygget sig i seks år, før den er drikkemoden. Jeg har også en der skal ligge i 10 år før, den skal drikkes, Efter de 10 skulle der ske noget helt specielt med snapsen. Så jeg er spændt.
Noget til damerne
Ud over valdnøddesnaps har han hasselnøddesnaps, slåensnaps og en julesnaps. Sidstnævnte har mere end en smagsingrediens.
- Den har trukket med kanel, stjerneanis, kardemomme, nelliker og kaffe. Det er en rigtig herresnaps, hvor slåensnapsen falder mere i damernes smag.
- Styrkemæssigt er der ikke forskel på dem, de holder 37 procent. De skal ikke være stærkere, for jeg synes at man skal have muligheden for at nyde mere end en snaps til en julefrokost.
- De forskellige snapse kan være med til at give en bredere smagsoplevelse til sildebordet. Der er jo grænser for, hvor meget man kan varierer sildesmagen.
Til gengæld er det lykkedes for Nikolaj Iversen at varierer smagen i de forskellige snapse, fra den kraftige julesnaps til den milde og nougatagtige hasselnøddesnaps.
ja-