De unge arbejder for meget
Jobpatruljen besøgte i uge 30 over 300 butikker og virksomheder i Randers, og konstaterede, at ca. halvdelen har unge under 18 år ansat i et fritidsjob
Jan Guldmann, der er koordinator af den lokale Jobpatrulje i Randers, oplyser, at mange har en enkelt eller to ansatte, men byens tre største supermarkeder samt en enkelt industriel virksomhed havde hver over 50 unge ansat, og mange andre butikker har mellem fem og 10 ansatte, så det er rigtig mange af kommunens unge, der har et fritidsjob efter skoletid.
”I år har vi særlig mødt det problem, at man har alt for mange arbejdstimer. Loven siger, at en ung under 18 år højest må arbejde otte timer pr. dag og 40 timer pr. uge, og vi har desværre mødt flere unge med en daglig arbejdstid på mellem 10 og helt op til 14 timer, lige som den ugentlige arbejdstid har været på over 50 timer, og dette er selvfølgelig helt uacceptabelt,” siger Jan Guldmann.
”Heldigvis møder vi da også forståelse fra arbejdsgiveren, der generelt lover at sikre sig loven overholdt fremover, og vi har med glæde også konstateret, at nogle af de steder, hvor vi sidste år påpegede for lange arbejdstider, nu har fået styr herpå”, siger Jan Guldmann og tilføjer:
”Et enkelt sted, hvor den unge arbejdede længere om aftenen end loven tillader, medførte det en kommentar fra arbejdsgiveren om, at ”loven jo ikke altid kan overholdes”, og dette må vi selvfølgelig tage afstand fra, og sørge for at følge op på”.
Jan Guldmann oplyser, at Jobpatruljen generelt modtages meget positivt af arbejdsgiverne, og kun ganske få steder har man mødt modvilje – en vingrossist i Østbyen smed nærmest Jobpatruljen ud, efter at andre ansatte havde oplyst, at de havde unge ansat, men det siger heldigvis mere om denne ene arbejdsgiver end om alle øvrige.
Udover for mange arbejdstimer var der også tilfælde, hvor de unge løfter for meget.
Manglende ansættelsesbeviser er desværre fortsat noget vi møder, og det kan selvfølgelig undre os, når retspraksis viser, at man får bøder, hvis forholdet ikke er i orden, og det nu har været gældende lovgivning siden 1993, siger Jan Guldmann.
Guldmann roser de unge, der har brugt en uge af deres fritid på at være med i Jobpatruljen, og dermed sikret, at løn- og arbejdsforholdene for andre unge nu har fået et eftersyn, og helt sikkert været med til at sikre mere trygge forhold i fremtiden.