Mejetærskerhjul fra Randers

Nok er byens mejetærskerfabrik flyttet til Italien, men Randers leverer hjulene. Euromaster på Haraldsvej sørger ikke bare for, at der kommer hjul på nye mejetærskere fra den tidligere Dronningborg Maskinfabrik. De håndterer alt, der er rundt og i alle st

Artiklens øverste billede
Christian Sommer, som er en stor og stærk mand, kan snildt være inde i et af de dæk, hans arbejdsplads håndterer. Her er det dæk til 50.000 kroner - pr. styk

Jo, det er rigtigt nok: Dronningborg Maskinfabrik alias Agco, som engang var byens stolthed, og som sidste år rykkede produktionen fra Udbyhøjvej til Laverda i Breganze i Norditalien, har stadig randusiansk luft i dækkene.
Italienerne kan ikke selv håndtere og sætte struktur på opgaven at koordinere hjembestillingen af færdige dæk og fælge.
Hvor går man så hen? Så beder man på engelsk og med italiensk accent om at få hjulene, hvor de altid er kommet fra: Euromaster på Haraldsvej i Randers.

Her er det hjul hele året

Din Avis' erhvervsjournalist besøgte fredag virksomheden, som har masser om ørene.
Det er ikke fordi, der er gået Ansaldobreda i de tidligere mejetærskere fra Randers. Mejetærskerne er siden sidste år blevet spyttet ud i Laverda, Breganza i Norditalien. Mejetærskerne er gode nok i modsætning til de italienske IC4-tog, som hverken vil snakke italiensk eller dansk.
Når den store fabrik bestiller mejetærskerhjul hjem fra Randers, så er det fordi, de ikke selv kan koordinere hjembestillingen, og slet ikke på niveau med hjul- og dækleverandøren på Haraldsvej.
”Det foregår på den måde, at vi får en mail fra fabrikken i Italien med tal på, hvad de skal bruge. Vi får i forvejen fælge hjem fra GNK Wheels i Kolding samt dæk fra vore faste producenter Michelin og Trelleborg - samt nogle fra Continental og Good Year,” siger afdelingsleder Christian Sommer, Euromaster, Haraldsvej.
”Og da vi altid har nok og samler både trækhjul og styrehjul, så kan vi følge med og opfylde ordrerne,” fortæller Christian Sommer.
Euromaster samler konstant mejetærskerhjul i den ene ende af bygningen. De nye fælge kommer hjem sammen med dækkene, køres ind i hallen og ryger i dækapparatet. De, der har bil, kender dækapparatet fra mekanikeren. Her er det det samme – bare oversize. Dækapparatet kan tage fælg og dæk på fx 550 kilo i et snuptag. Betjent af en mand. Forklaringen er, at dækapparatet er i stand til at vippe en ny fælg på plads selv, og det kan med en anden mekanisme lægge dækket til rette til montering.

Størrelse XXXL

Når de to ting er samlet, kan to kompressorer skabe et lufttryk på 16 bar. En enhed, journalisten ikke vil gå i tekniske detaljer omkring, men med 16 bar er der tryk på. Rigtig tryk på, lover Christian Sommer, som fortæller, at man normalt arbejder med max. 8 bar's tryk.
Når hele balladen er færdig, vipper dækapparatet det tunge, færdige hjul op på højkant – og så er det lige til at læsse.
”Vi løfter ikke noget af det selv. Det kan vi ikke,” understreger Christian Sommer, som ellers ser ud til at have bøffer nok på overarmene. Men her kan han ikke være med. Alt er større hos Euromaster.
”Én mand kan betjene dækapparatet, men vi er altid tre mand i hallen. Den ene monterer dæk på fælge mens de andre sørger for, at der altid er fælge og dæk at montere, kører færdige hjul ud, monterer labels osv.,” siger Christian Sommer.
Når gutterne på værkstedet har 35-40 færdige hjul, svarer det til et vognlæs, og så bliver de afhentet af DHL eller Bluewater. Sådan går det slag i slag på Haraldsvej – og ned gennem Europa.
Mejetærskerdæk bliver ikke slidt op. De bliver for gamle. De kører ganske enkelt ikke nok til at rillerne forsvinder.
Før vi lukker luften ud af artiklen, vil vi lige fortælle, at Euromaster har dæk til sækkevogne, alle dæk derimellem til personbiler, kassevogne, lastbiler og op til 2,5 meter høje traktorhjul. Der er også kæmpedæk til entreprenørmaskiner og små dæk til trillebøre.
Udrykningstjeneste er her også. Får en entreprenør et dækproblem ude i marken, på byggepladsen og landevejen, så rykker virksomheden ud og løser problemet på stedet.
Ellers klarer virksomhedens fem mand også olieskift, skift af tandrem, reparationer i en vis udstrækning m.v.
”Vi har nok at se til,” smiler en tilfreds afdelingsleder, for hvem det er Sommer og hjul året rundt.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.