Dialekternes kamp for overlevelse
Søndag d. 28. august kl. 14 holder sprogforsker Inge Lise Pedersen foredrag på Greve Museum om danske dialekters historie fra 1500-tallet til i dag.
Danmark er formentlig det land i Europa, hvor dialekterne står svagest. For 100 år siden kunne man nemt høre, hvor de fleste danskere var vokset op, men de tider er forbi. Mange begræder, at dialekterne har det så skidt i Danmark, og i nogle egne er der blevet dannet foreninger til den lokale dialekts bevaring. Heller ikke i Greve taler mange dialekt i dag, men det er der imidlertid gode grunde til.
Sprogforsker Inge Lise Pedersen holder foredrag om, hvad dialekterne har været oppe imod de sidste 500 år. Det mest forunderlige er nemlig ikke, at dialekterne står svagt, men snarere at de ikke er afgået ved døden for længe siden.
I foredraget vil Inge Lise Pedersen fortælle om, hvordan befolkningsmæssige og samfundsmæssige ændringer har påvirket dialekternes livsbetingelser. Hun vil blandt andet komme ind på, hvilke holdninger dialekter og dialekttalende er blevet og stadig bliver mødt med i skolen og i offentligheden.
Praktiske oplysninger
Der er fri entré til arrangementet og til museet, der har åbent tirsdag – fredag fra kl. 11-15, søndag fra kl. 11-17. Den 2. onsdag i hver måned holder Greve Museum åbent fra kl. 13.30 til kl. 21.