Sådan bliver Nordsjælland grønnere
Det svirrer med tal i valgkampen, og det kan være svært at holde tallene adskilt.
For os her i Nordsjælland er der imidlertid nogle tal, det kan være vigtigt at huske, når vi taler etablering af en eventuel betalingsring rundt om København.
Vi skal huske, at det årligt koster det danske samfund 8,5 milliarder kr., at så mange af os hver eneste morgen holder i kø på indfaldsvejene til København. Og vi skal huske, at vi hver dag spilder 130.000 timer i trafikken.
Det er store tal, der afspejler, at de trafikale udfordringer er et af de mest presserende problemer her i Nordsjælland.
Jeg forstår sådan set godt, at mange nordsjællændere umiddelbart rynker på næsen ad en betalingsring, for det er noget nyt og ukendt og bliver det ikke bøvlet?
Men svaret er jo, at det simpelthen bliver nødvendigt at anlægge en betalingsring rundt om den danske hovedstad. Vi er nødt til at mindske trafikken, de lange bilkøer og ikke mindst er vi nødt til at mindske luftforureningen – det tror jeg alle er enige om. Derfor er det en nødvendig beslutning at anlægge en betalingsring.
Det er jo også værd at lægge mærke til, at både i Stockholm og London er der betalingszoner. I Stockholm er biltrafikken blevet reduceret med 18 pct., mens betalingsringen i London har medført et fald på 36 pct. af biltrafikken.
Det er tal, der taler for sig selv.
En kommende S-SF regering vil etablere en betalingsring i den eksisterende Ring 2. Det svarer til den placering som Københavns Kommune og de 15 omegnskommuner har foreslået. Og vi forventer, at ringen vil kunne tages i brug omkring årsskiftet 2013/14.
Når du kører ind i betalingszonen, registreres det elektronisk fx ved et brobizz-system. Det vil sige, at der ikke bliver nogen ventetid, man kører blot igennem.
Det er naturligvis ikke meningen, at betalingsringen skal gøre det besværligt for håndværkere og andre erhvervsdrivende at komme til København – tværtimod er ideen jo, at de, der SKAL ind til byen, hurtig kan komme derind. Betalingsringen vil gøre det lettere for dem.
Halvdelen af pengene fra betalingsringen prioriteres til bus og tog. Et månedskort til hele det gamle hovedstadsområde koster i dag 1.180 kr. Den pris vil falde med 40 pct., derved sparer en togpendler 5.192 kr.
Jeg vil være med til at modernisere Danmark, og jeg er ikke i tvivl om, at billigere og bedre kollektiv trafik er afgørende for hovedstadens fremtid. Socialdemokraternes politik er at gøre Nordsjælland og København grønnere samtidig med, at hverdagen bliver lettere for pendlere og byens indbyggere.
Det er simpelthen uansvarligt, hvis vi ikke gør noget.