Vækstpolitik

Danmark er som resten af verden i en udfordrende økonomisk situation på grund af finanskrisen. Vi ser stigende arbejdsløshed i bl.a. byggeriet, og fx er hver 4. nyuddannede murer arbejdsløs.

Samtidigt har vi den udfordring, at Danmark bliver en nettoimportør af energi inden 2020. Skønsmæssigt kommer det til at belaste vores BNP negativt med 5 til 10 %, hvis ikke vi gør noget.

En mulig løsning på disse problemer vil være at sætte endnu mere gang i energirenoveringen af offentlige bygninger. Vi bør skyde yderligere 10 mia. om året ind i energirenovering i de kommende to år. Vi vil få en positiv virkning på væksten.

Udebliver væksten får vi alligevel en negativ på virkning af statens økonomi på kort sigt, idet skatterne falder og omkostninger til arbejdsløshedsunderstøttelse og lignende stiger.

Behovet er der. Vi har i årevis undladt, at foretage den renovering af den offentlige bygningsmasse især på det kommunale område, som det fremgår af KL rapporten ”Fundament for fremtiden” (2009). Inden for vedligeholde har kommunerne groft sagt primært fokuseret på rådhusene, og især skolerne er blevet nedprioriteret.

Investeringen vil komme hjem igen, idet det offentlige i al tid fremover vil spare betydelige beløb på driften (energi, vand mv.) og på vedligeholdelsen af de bygninger, der energirenoveres.

Hertil kommer, at sådanne investeringer vil have en meget positiv indvirkning på betalingsbalancen, idet vi slipper for at skulle købe energi til de sparrede kWh. i al tid fremover.

Specifikt vil en renovering af skolerne betyde, at vores børn vil kunne få væsentligt mere ud af undervisningen, når indeklimaet som følge af energirenoveringen forbedres.

Endeligt vil en offentlig efterspørgsel efter energirenovering nu give danske virksomheder en mulighed for at opbygge kompetencer, der kan anvendes på eksportmarkedet, i takt med at andre lande i højere grad begynder at efterspørge sådanne løsninger. Lad os se at komme i gang.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.