En rejse ind i Ahmads billedverden

Artiklens øverste billede
Ahmad Siyar Quasami i en snak foran billedet.

SOLRØD: Fredag eftermiddag blev der afholdt fernisering på Ahmad Siyar Quasami store billede på scene i Solrød Gymnasiums kantine. Billedets motiv viser en vej, der fører ind og fortaber sig i en skov, man som tilskuer bliver opslugt af. Der ligger således et rejsemotiv heri.

- Det har været et utroligt spændende forløb, du har ført os, skolens elever og lærere, igennem i løbet af det seneste år, Ahmad, sagde billedkunstlærer Jette Gustavsen ved ferniseringen af Ahmad Siyar Quasimis store billede i Solrød Gymnasiums kantine fredag eftermiddag, hvor både elever og lærere var mødt frem for at møde kunstneren, der også er tidligere elev på skolen.

 Med dette billede har du taget os med endnu et skridt videre i den kunstneriske udvikling, vi har kunnet følge igennem dine værker, der hænger rundt på skolen – Først aberne nede ved centerindgangen, hvor du tydeligvis har været fascineret og inspireret af Afrika og bevæget dig indenfor det realistiske univers over billedet med det røde bjerg, der rummer træk både fra din egen historie i Afghanistan og dit liv i Danmark med himlen over Bryggen bearbejdet i en mere symbolistisk retning frem til dette værk, der, som du selv påpeger, er tænkt ind i Solrød Gymnasiums ramme.

- Billedet har været undervejs i knap et år, og det har ændret sig meget i løbet af den periode. En lang tid stod motivet som en skov i silhuet med de mørke stammer klart aftegnet mod den lysere himmel og med vejen, der førte tilskueren på rejse ind i billedet. Dernæst kom der farver på, og penselstrøgene blev opløste, pixellerede, så motivet fik mere præg af en skærm, en film løber hen over.

- På den måde har du guidet os igennem flere stilarter. Man aner den romantiske naturs tryghed som baggrund for rejsen, samtidig med at du inddrager impressionismen og pointillismens opløsende farveholdning og punktform. Eleverne er gang på gang vendt tilbage til billedet i billedkunsttimerne for at diskutere, hvor du nu var på vej hen – og de har fulgt dig med stor fascination.

Efterfølgende sluttede Jette Gustavsen sin tale med at sige:

- Det bliver spændende at se, hvor du nu bevæger dig hen.

Ahmad Siyar Quasimi takkede sin tidligere billedkunstlærer og skolen dels for et fantastisk godt samarbejde og for den inspiration, han har modtaget under billedets udarbejdelse og fortsatte:

- Jeg vil meget gerne fortsætte samarbejdet i et forløb, hvor eleverne inddrages mere. Dette kan ske ved oprettelsen af en såkaldt White Cube, et slags galleri i det offentlige rum, i dette tilfælde i gymnasiet, så kunsten, eller det vi definerer som kunst, bliver en del af elevernes hverdag. Formidlingen af kunst ville således blive langt mindre fremmedgjort, end det sker i det traditionelle museum. Men det er bare en idé, som vi forhåbentlig kan vende tilbage til, sluttede Ahmad Siyar Quasami med et smil over mod rektor Bjarne Thams, der kvitterede med at nikke.

Flere elever var efterfølgende henne hos Ahmad Siyar Quasami for at få uddybet hans tanker med maleriet og de ideer, han har haft med det, lige som de var meget interesserede i at høre om hans uddannelsesforløb på Kunstakademiet, efter han forlod Solrød Gymnasium.

Her kunne Ahmad fortælle, at han denne sommer afsluttede sin bachelor, og at han nu over de næste år har valgt at fokusere på teoriformidling i forbindelse med kunst, indtil han tager afgang med en større udstilling om nogle år.

pm

Billedkunstlærer Jette Gustavsen taler om Ahmads kunstneriske udvikling.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.