Herfølge skole syder af afrikansk energi

Herfølge Skole og "BYG1BY.NU" støtter Burundi med temauge.

Artiklens øverste billede
Herfølge skole. (Foto: DS).

HERFØLGE: Herfølge Skole syder af energi! Overalt er børn og lærere i fuldt sving med kreative workshops, de ældste årgange er i fuld gang med redaktionsprocessen til skoleavisen, og rundt omkring høres burundianske trommer, iblandet danske børnestemmer som øver sig i burundiansk.

I år samarbejder Herfølge Skole  skole nemlig med projektet "BYG1BY.NU" om høstfest-ugen, og børnenes store engagement indsamler midler til Burundi.

- Vi synes det er vigtigt for børnene at deltage i det virkelige liv, for skolebøger har de jo rigeligt af til hverdag, så høstfest-ugen er en oplagt mulighed for at lære på andre måder,  fortæller Frank Rechter fra "BYG1BY.NU".

- Derfor er en del af vores undervisningsmateriale baseret på billeder taget af vores egen mand i Burundi, og børnene hører om hjælpeorganisationen ADRAs arbejde i landet. "BYG1BY.NU" samarbejder nemlig tæt med ADRA Danmark, som har mange års erfaring fra internationalt hjælpearbejde. I høstfest-ugen underviste dansktalende burundianere om livet i Burundi, og eleverne har via forskellige temabaserede workshops lært om livet i det lille land i hjertet af Afrika. Der er ingen tvivl om, at noget af det som har fanget børnene mest er at høre burundianere fortælle om deres liv i Burundi før de flygtede. Der blev virkelig lyttet intenst, siger skoleleder Søren Kokholm. 

- Det er lidt vildt at tænke på, at børnene dernede skal arbejde så hårdt for bare at komme i skole, siger en dreng fra en af de ældste klasser til sin kammerat efter at have været til power-point-foredrag om børnelivet i Burundi.

Her har han lært at mange børn i Burundi må bære vand til skolen i tunge dunke optil tre timer dagligt for at skolen kan fungere.

- Derfor bliver man jo helt glad af at tænke på, at vi har gjort deres liv lettere.

Skoleleder Søren Kokholm nikker samstemmende,

-  Vi oplever at børnene rigtig gerne vil gøre en forskel. Men hvordan gør man det når man er barn og bor i Danmark? "BYG1BY" gav os muligheden for at bringe et lille stykke af hverdagen fra Burundi til Herfølge, og det gav børnene mulighed for både at lære med alle saner og give af deres overskud og engagement.

Søren Kokholm fortæller, at man i år har valgt at samarbejde med netop "BYG1BY" for at virkeliggøre den 3. verdens situation for børnene.

- Noget af det der gør "BYG1BY" anderledes end andre projekter er, at børnene på tæt hold kan følge med i hvordan og for hvem de gør en forskel,  fortæller han.

- Der er ingen tvivl om at Burundi bliver mere nærværende for børnene, når de undervises af en burundianer. Og børnene får et helt konkret indblik i, hvorfor, hvordan og for hvem de arbejder i høstfest-ugen, fordi en lokal lærer i Burundi løbende sender før-og-efter billeder til "BYG1BY" i Danmark. Sådan bliver Burundi pludselig en del af virkeligheden for vores danske børn, for de kan jo med egne øjne konstatere at de gør en forskel. Både i de kreative workshops, i musik-værkstederne, i redaktionsrummet hos skoleavisen og i de tema-baserede undervisningssessioner har overskriften været den samme: Børnene har taget projektet til sig. Her er overalt et stort engagement”.

Gør genbrug til guld

Udover de temabaserede undervisningsworkshops, deltager alle børn i en eller flere kreative værksteder, hvor der kreeres flotte produkter, som sælges til forældrene ved ugens højdepunkt, den årlige høstfest.

Her bugner boderne af læderarmbånd, læder-nøgleringe, mobilsmykker, skåle lavet af LP'er og meget mere.

- Den røde tråd igennem vores kreative værksteder er, at vi gør genbrug til guld, fortæller Frank Rechter.

- Vores råmaterialer er materialer som har mistet sin oprindelige værdi i vores overflodssamfund. For eksempel har Hurup Møbler sponsoreret en masse læderrester fra deres produktion til smykker og armbånd, og private har sponsoreret gamle LP-plader, som eleverne har lavet slikskåle ud af. Vi synes, det er en sund tanke at børnene med deres kreative indsats kan skabe en ny værdi – og at den værdi gør en reel forskel for børnene i Burundi.

Frank Rechter fortæller at Herfølge Skole er den første skole, hvor "BYG1BY" holder emneuge.

- Netop derfor har det været fantastisk at se børnenes gejst. Skolens ansatte har gjort sig umage for at sammensætte et tilbud hvor der er fuld damp på både indlæring og kreativiteten.

Nikolaj Kirk hepper på børnene

- Det er super cool at børnene tager føringen og viser overskud til andre end sig selv, siger den kendte kogemand/kok Nikolaj Kirk, som er ambassadør for "BYG1BY.NU". -

Og deres engagement viser noget rigtig vigtigt, nemlig at overskud til at hjælpe andre ikke nødvendigvis starter med penge. Det starter med et hjerte-til-hjerte-engagement. Jeg har stor respekt for børnenes indsats.  Det er sådan at overskud vi skal bygge fremtid på.

- Projektets største succes er, at det er lykkedes pædagogisk at få børnene til at forstå, at vi alle sammen kan gøre en forskel, siger Frank Rechter.

- Ikke for hele verden, måske. Men hvis vi alle sammen gør en lille forskel for nogen, bliver det samlede resultat jo stort. Vi håber, at det er den overbevisning, børnene har fået med sig fra projektugen, slutter Frank Rechter og tilføjer at andre skoler er velkomne til at kontakte "BYG1By" hvis de er interesseret i et besøg eller bare er nysgerrige.

pm

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.