Kan man arbejde, når man lider af kræft?
ARBEJDSLIV: Hvad er kræft, kan bevægelse mindske træthed, og kan man fortsætte sit arbejdsliv, hvis man rammes af en kræftsygdom?
Klinisk Onkologisk Afdeling på Roskilde Sygehus inviterer patienter og pårørende til en række foredrag og et cafémøde med titlen: Kræft og arbejdsliv.
Når man rammes af en kræftsygdom, vil det ofte give anledning til at tage mange vigtige spørgsmål op. Skal man fortsætte med at arbejde, mens man er i behandling, eller skal man bruge tiden fuldt ud på sig selv og sine nærmeste?
Konsulent Lise Kiertzner har selv stået i det dilemma, og på et cafémøde indleder Lise Kiertzner med et oplæg om kræft og arbejdsliv. Deltagerne får mulighed for at vende deres tanker og forestillinger med andre, der også har eller har haft en kræftsygdom inde på livet.
Cafémødet foregår tirsdag den 25. oktober kl. 16-18 på Roskilde Sygehus, mødelokale 1 og 2 ved indgang 24.
Om kræft og behandling
Hvad er kræft, og hvad er kemoterapi? Overlæge Svend Ottesen fortæller over to foredrag, hvad der sker i kroppen i forbindelse med sygdommens udvikling, og om, hvordan kemoterapi og anden behandling virker.
Svend Ottesen giver et bud på, hvorfor kræftens gåde ikke er løst, men at lægerne hele tiden gør fremskridt i kampen mod de mange sygdomme, der kaldes kræft. De to foredrag skal ses som et sammenhængende forløb og foregår tirsdag den 13. september kl. 16-18 og 20. september kl. 16-19.
Lækker, sund og god mad
Når man skal passe ekstra godt på sig selv, kan man blandt andet gøre det gennem kosten. Erfaringen viser, at oplevelsen af velvære kan bedres ved at have fokus på kosten. Diætist Johnna Bork Christensen har stor viden og erfaring om kost til mennesker med kræft og giver gode råd om sund ernæring og rigtig sammensætning af maden. Det foregår tirsdag den 23. august kl. 16-18.
Træthed og bevægelse
Træthed er ofte et overset problem for patienter, som er i behandling for kræft, og mange tror, at man er nødt til at leve med trætheden.Trætheden kan i perioder gøre det vanskeligt at leve det liv, man gerne vil, og netop derfor er det vigtigt at have fokus på, om der er noget, man selv kan gøre for at mindske oplevelsen af træthed. Fysioterapeut Mikaela Lidner Gudkov har mange års erfaring fra sit arbejde med mennesker med kræft og vil give gode ideer til at leve med trætheden eller mindske den. Hør om ”træthed og bevægelse” mandag den 28. november kl. 16-18.
Det er Klinisk Onkologisk Afdeling på Roskilde Sygehus, der står for arrangementerne. Erfaringen viser, at foredrag og større viden om kræftsygdomme er en støtte for patienter og pårørende:
- Vi har erfaring med, at patienterne har stort udbytte af afdelingens undervisning om mad og kemoterapi. Men vi tager også nye emner op, som kan bidrage til at give patienter og pårørende viden, mulighed for dialog og for at udveksle erfaringer, siger ledende oversygeplejerske Helle Gert.
De medicinske behandlingsmuligheder er blevet bedre for de fleste kræftsygdomme, og det betyder, at mange patienter lever i flere år med sygdommen. Derfor kan kræftsygdommen fylde meget i hverdagen hos patienter og deres pårørende.
Arrangementerne er gratis, men det er nødvendigt at melde sig til hos ledelsessekretær Gitte Lübcke på telefon: 47 32 49 50 eller mail: ros-ptu@regionsjaelland.dk
Læs mere på sygehusets hjemmeside:
www.roskilde-sygehus.dk/patientundervisning.
pm