En rejse i lys og rum

Lørdag indvier Køge Kyst en kunstnerisk belysning langs Tråden.

Artiklens øverste billede
- Lyssætningen bliver en meget spændende tilføjelse til Tråden, nu hvor dagene bliver kortere. Vi håber, at de poetiske stemninger vil skabe opmærksomhed om byens og havnens kvaliteter og ikke mindst den sammenhæng i byen, som det er så vigtigt at genskabe, siger Køge Kysts projektdirektør Jes Møller. (Arkivfoto: JCJ).

KØGE: Fra på lørdag den 20. august kan man se Tråden – Køges nye forbindelse mellem Torvet og havet – i et nyt lys. Ved skumringstide blænder Køge Kyst nemlig op for en række poetiske lyssætninger, skabt af lysmagerne Catja Thystrup og Mads Jacobi.

Byudviklingsprojektets bestyrelsesformand Jørgen Nue Møller indvier lyset præcis kl. 20.37 på Havnepladsen som led i den begivenhedsrige Søndre Havnedag.

- Lyssætningen bliver en meget spændende tilføjelse til Tråden, nu hvor dagene bliver kortere. Vi håber, at de poetiske stemninger vil skabe opmærksomhed om byens og havnens kvaliteter og ikke mindst den sammenhæng i byen, som det er så vigtigt at genskabe, siger Køge Kysts projektdirektør Jes Møller.

”Trådens Lys” indgår i Køge Kysts Etape 0, som tager hul på byudviklingen ved at skabe liv i området, allerede inden udviklingsplanen ligger fast. I alt elleve enkeltprojekter etableres på strækningen fra Torvet til Køge Roklub.


- Det vigtigste ved vores lysinstallationer har været at understrege en række eksisterende elementer i Køge og dermed betone deres historie og betydning for byen. Nogle af installationerne, i byen, har vi givet et maritimt præg, så der skabes en sammenhæng mellem byen og det industrielle havnemiljø i Søndre Havn, fortæller Catja Thystrup, kunstnerisk leder af lys- og mediekunstgalleriet Illumenarts. Sammen med lysdesigner Mads Jacobi fra Lyskastellet har hun lavet Trådens Lys.

”Indsejlingen” hedder det første lyspunkt, som er lavet i porten ved Torvet. To lanterner og andet lys i søsprogets farver lyser porten op.

- Fra porten er der udsigt til muren ved rådhuset. Vi har monteret et stort antal dioder, som konstant varierer i farver og rytme. Om sommeren vil man opleve et lidt mystisk lys gennem bladene, og om vinteren vil lyset virke kraftigere og skabe en stærkere sammenhæng mellem Torvet og Svogers Gård. Værket, der har titlen ”Din Impulsive Væg”, er interaktivt. Der er monteret nogle sensorer, som reagerer, når du træder ind i nogle bestemte zoner, fortæller Catja Thystrup.

Træet i Apotekerhaven og Teaterbygningens gavl indgår også i projektet. Det mest centrale lyspunkt er dog Klapbroen, der er et vartegn for Søndre Havn og   Havnepladsen. De to lyskunstnere har lavet tre installationer her, som spiller sammen.

Ved lyssætningerne på og omkring klapbroen har det været vigtigt for os at bruge det eksisterende miljø. Broens blå farve, der kan ses i dagtimerne, genfortælles i aftentimerne ved at lave et farvespil i langsomt skiftende blå nuancer. Samtidig kastes lys ned i vandet under broen, så vandets bevægelser reflekteres på Køge Korns høje facade. Og endelig sættes lys i Køge Korns vinduer, så kornlageret får et liv også i aftentimerne.

En af de store lyssætninger er ”Havnens puls”, som er gennemført i samarbejde med virksomheden Nynas A/S.

- Jeg glæder mig til at se det færdige resultat. Jeg har været med Catja og Mads ude på anlægget flere nætter for at prøve forskellige lyssætninger. Jeg tror det bliver godt. Tankene får en konstant farvetone, mens rørene – hjertet – pulserer med røde, grønne og blå farver, som hjerteslag, fortæller depotchef Stig Funch Alfastsen.

Stig Funch har med Trådens Lys set en mulighed for at ændre virksomhedens image:

- Tidligere så folk os som en trist og grå virksomhed. Nu kan de se på os med et positivt blik, når vi byder på overraskende æstetiske oplevelser.
Nynas A/S holder af samme grund åbent hus på Søndre Havnedag.

- Vi vil være en del af det der foregår, i stedet for at være på sidelinjen, slutter Stig Funch

Roklub leverer lys

Også Køge Roklub medvirker aktivt til Trådens Lys. Ti af klubbens romaskiner er nemlig koblet på dynamoer, som leverer strøm til en udendørs lyssætning. Dermed kan man udefra se, hvor meget de går til den i roklubben.

Søndre Havnedag, som finder sted fra kl. 14 til kl. 24 på lørdag den 20. august, er arrangeret af en lang række lokale foreninger i samarbejde med Køge Kyst, og der er masser af aktiviteter med både sport, kunst, fortællinger fra det gamle Køge og meget andet på programmet for både børn og voksne.

Der er grillet gratis  vildsvin ved Udsigten ved Stranden kl. 18.00-19.20. Hefter står Køge Kyst bag et usædvanligt borgermøde – ”et bevægende borgermøde”. Det er en iscenesat og rask vandring fra Udsigten gennem Søndre Havn til Havnepladsen.

Undervejs er der optrin, der giver stof til eftertanke, et kort indlæg fra Køge Kyst og mulighed for, at én borger kan komme med et statement.

Kl. 20.47 – umiddelbart efter indvielsen af Trådens Lys - er der lysvandring med Catja Thystrup, som fortæller om værkerne.

Det fulde program for Søndre Havnedag kan ses på www.KoegeKyst.dk

pm

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.