Et frirum til forældre med specialbørn
KØGE: Køge Kommune afholder nu selv kurser til forældre med børn, der har en autismespektrumforstyrrelse eller ADHD. Kurserne inden for autismespetrumforstyrrelse følges op med ”Forældrefrirummet,” hvor forældre til specialbørn kan mødes og danne netværk.
”Hvad nu?” og ”Hvordan kan jeg hjælpe mit barn bedst muligt?”. Spørgsmålene står ofte i kø hos forældre til børn, der netop har fået stillet diagnoser inden for autismespektrumforstyrrelse eller ADHD.
På Køge Familiecenters kurser for forældre med nydianosticerede børn kan forældrene stille alle spørgsmålene og få svar gennem oplæg ved underviserne samt refleksioner og erfaringer fra andre forældre på kurset.
- Mange af forældrene har været igennem et langt og opslidende udredningsforløb med deres børn. De har brug for konkret viden og et trygt rum, hvor de selv kan komme til orde, og stille alle de spørgsmål de måtte have. Det giver en god energi, når de taler sammen på kryds og tværs. Vores udgangspunkt er, at forældrene er eksperter på deres egne børn, og vi støtter dem i at sætte pris på egne erfaringer, fortæller psykologerne Camilla Schjørring og Faisal Saleem, som leder kurserne på Køge Familiecenter.
Køge Kommune har tidligere tilbudt forældre til specialbørn at komme på kurser hos bl.a. Landsforeningen Autisme, men i forbindelse med budgetforhandlingerne sidste år besluttede Byrådet, at Kommunen fremover selv skulle arrangere forældrekurserne.
Oplæg og netværk
Fordelen ved et lokalt kursus er, at deltagerne bor tæt på hinanden. Det gør det lettere at trække på hinanden både under og efter kurset, og netop derfor støtter Køge Familiecenter forældrene i at danne netværk. Selve kurserne består af fire undervisningsgange med en vekselvirkning mellem faglige oplæg og gruppedrøftelser, hvor forældrene kan udveksle erfaringer.
Første kursusgang er sat af til, at forældrene kan fortælle om deres familie, udredningsforløb og udfordringer i hverdagen. Derefter kommer kurset omkring temaer som ”Hvad er en diagnose og hvordan kan vi forstå autismespektrumforstyrrelse og ADHD”, ”Håndtering af hverdagen”, ”Søskende” og ”Fremtidsudsigter for barnet”.
- Det er gennemgående for alle undervisningsgangene, at vi sætter fokus på det, som er svært, samtidig med at vi fokuserer på alt det, barnet også er. Vi tror på, at en diagnose ikke er en ”en gang for alle tilstand” – der er mange nuancer. Vi vil gerne skabe håb hos forældrene. Deres børn har ikke uendelige muligheder, men de har uanede muligheder, og meget udvikling i hverdagen handler om at have øje for de initiativer, som børnene allerede tager i forhold til at håndtere deres vanskeligheder, siger Camilla Schjørring og Faisal Saleem.
Køge Familiecenter har foreløbig gennemført tre kurser for forældre til børn, der har fået en autisme-diagnose. Kurset er netop blevet udvidet med et tilsvarende kursusforløb for forældre til børn med en ADHD-diagnose.
At kurserne er blevet en succes afspejles blandt andet i positive tilbagemeldinger gennem løbende evaluering af kurserne. Her fremhæver forældrene netop værdien af at kunne være sammen med andre forældre og en bevidstgørelse af, at de ikke er alene. Desuden fremhæves det, at det er kurser, hvor forældrene har meget taletid, hvilket er en bevidst prioriteret fra Køge Familiecenter og en kontrast til andre tilbud på området.
Som opfølgning på kurserne inden for autismespektrumforstyrrelse har Køge Kommune oprettet ”Forældrefrirummet”, hvor forældrene kan mødes en gang om måneden. Formålet er at hjælpe forældrene med at holde fast i deres netværk samt redskaber og viden fra kurserne.
Som navnet antyder, er ”Forældrefrirummet” også tænkt som et sted, hvor forældrene kan holde fri sammen med andre, der står i samme situation. To medarbejdere fra Køge Familiecenter deltager i ”Forældrefrirummet” og kommer med relevante temaer, der kan drøftes, men det er forældrene selv, der bestemmer, hvad der skal foregå på møderne.