En inkluderende folkeskole

Artiklens øverste billede

Inklusion er nu igen på dagsordnen og mange kommuner er i fuld gang med denne øvelse. Der har gennem de seneste år været brugt flere og flere penge på meget specialiserede tilbud til flere og flere elever samtidig med, at eleverne i almenundervisningen har fået dårligere og dårligere kår. SF´s udgangspunkt er, at alle børn, unge og voksne har ret til at blive inkluderet.

Der er tre centrale argumenter for en øget inklusion. Det pædagogiske argument for inklusion handler om, at elever der går i forskellige specialtilbud ikke får optimal læring. De står ikke på tæer rent fagligt og de er også blevet ekskluderet fra deres sociale fællesskab. Der er langt færre elever fra specialtilbud der får folkeskolens afgangsprøve og gennemfører en ungdomsuddannelse. Dermed får de en mindre aktiv karriere på arbejdsmarkedet. Forskningen viser også, at alle børn profiterer af, at der er elever med mange forskellige behov på de enkelte skoler. Flere elever får ganske enkelt et større fagligt udbytte ved inklusion.

Det politiske argument for øget inklusion er, at sikre at alle borgere oplever at leve i det samme samfund. Det handler i bund og grund om accept af forskellighed, om sammenhængskraft og medborgerskab.

Det økonomiske argument handler om, at sikre mest uddannelse til flest mulige elever. En elev i et specialtilbud kan koste mellem 70.000 - 500.000 kroner om året mens et barn i et almentilbud koster ca. 65.000 kroner om året. Der ligger et meget stort potentiale og en stor udfordring i at kunne anvende de mange penge langt klogere, end det er tilfældet i dag.

Men inklusion må aldrig bare blive en måde at spare penge på. Nu hvor regeringen har sat kommunernes økonomi under meget hårdt pres, er der mange kommuner som på forskellig vis er ved at sætte en stopper for de stigende udgifter til specialundervisningsområdet. Det handler bl.a. om ”incitamentsmodeller” og ”pengene følger barnet”. Min største frygt er, at for mange kommuner af økonomiske årsager glemmer at tage højde for de to førstnævnte argumenter – de pædagogiske og politiske.

SF mener, at de penge der spares ved at give nogle elever færre specialiserede tilbud skal anvendes klogt og investeres i en styrket almenundervisning. Visionen er, at alle elever skal lære mere. Men det kræver også, at kommunerne har økonomisk mulighed for at kunne lave investeringen. Det kræver en ny regering.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.