Gamle Østbanen-tog skal køre i Peru ...
KØGE: De fleste af Regionstogs Y-tog blev solgt til ophugning i efteråret 2010, men fire togsæt blev sat ”i mølpose” i Nakskov. En køber viste interesse for at erhverve togene til fortsat trafik.
Nu er handlen endelig faldet på plads.
Det tyske firma Ferrostaal AG, som er engageret i industri og kollektiv trafik m.m. mange steder i verden, har købt 4 Y-tog, der tidligere kørte på Østbanen mellem Køge og Rødvig/Fakse Ladeplads.
Den ene motorvogn er fra 1974, mens de øvrige syv vogne er bygget i 1983-84.
- Vi har ventet tålmodigt på at få denne handel til at falde på plads, og vi er samtidig stolte over, at de gamle tog, som fra Regionstogs side leveres i køreklar stand, atter skal ud at køre, siger administrerende direktør Jens Arne Jensen fra Regionstog.
Gennem de seneste par uger er togene blevet efterset og klargjort på Regionstogs værksted i Nakskov, og i går, søndag den 7. august, kunne folk på Vestlolland atter se Y-tog på Lollandsbanen, da togene blev prøvekørt og fremvist for de nye ejere på strækningen mellem Nakskov og Søllested.
Togene skal nu på en lang rejse...
Inden togene atter kommer i drift, skal de ud på en længere rejse, der starter i Nakskov i dagene 15.-17. august.
På blokvogne vil de i alt 8 togvogne blive kørt til havnen i Hamburg, og herfra skal de senere udskibes for at ende så langt væk som i Peru i Sydamerika, hvor de skal køre arbejdere til og fra en kobbermine.
Togenes motorsystemer m.m. er opbygget med standardkomponenter, men med i handlen indgår også en stor mængde reservedele.
- Teknikken i togene er traditionel og enkel, hvorfor de er velegnede til trafik på en mindre jernbanestrækning i det sydamerikanske land, siger materielchef Kim Kroner fra Regionstog.
Y-togene ved Regionstog
Y-togene har i mange år været det daglige transportmiddel mellem hjem og arbejdsplads/skole i de dele af Region Sjælland, hvor Regionstog er den ”røde tråd” i den kollektive trafik.
- Derfor er det også med et vist vemod, at vi nu tager afsked med vores Y-tog, sagde lokomotivfører Flemming Olsson fra Østbanen, da han søndag for sidste gang satte sig i førerstolen på ét af de Y-tog, som i mange år var hans daglige arbejdsplads.
Det første Y-tog blev leveret til Lollandsbanen i 1965, men først i 1974-75 blev der købt Y-tog til Østbanen, Tølløsebanen og Odsherredsbanen.
Fra 2007 til 2009 blev Y-togene udrangeret i takt med anskaffelsen af flere IC2-tog samt 16 nye LINT-tog.
Man søgte at sælge togene til ”genbrug”, men der var ikke den store interesse for at købe de 30-40 år gamle tog. Tre togsæt blev solgt til museumsbrug ved Danmarks Jernbanemuseum og i Dansk Jernbane-Klub, men nu får fire togsæt så chancen for atter at være med i kollektiv trafik.
pm