Et nemmere liv med støttestrømper
KØGE: Træning og nye hjælpemidler skal gøre Køges borgere mere selvhjulpne. Hver tredje af dem, der i dag får hjælp til at tage støttestrømper af og på, kan lære at klare opgaven helt eller delvist selv. Det frigør medarbejderhænder til andre omsorgsopgaver – og giver både bedre livskvalitet og fleksibilitet for borgerne.
Hvorfor være afhængig af en hjemmehjælper, hvis man kan lære selv at tage sine støttestrømper af og på? I dag får omkring 100 borgere i Køge Kommune hjælp med støttestrømperne, som kan være stramme og vanskelige at tage af og på. Men med træning og nye hjælpemidler kan hver tredje af dem lære at klare opgaven helt eller delvist selv.
Social- og Sundhedsudvalget har netop besluttet, at der skal indkøbes såkaldte strømpepåtagere, som hjemmeplejen i Køge Kommune kan udlevere til borgere, der har brug for hjælpemidlet.
Hjemmeplejen vil samtidig tilbyde træning med ergo- eller fysioterapeuter, så borgerne bliver trygge ved at klare tingene selv. Det forventes, at de første strømpepåtagere kan tages i brug i løbet af september. De borgere, som fortsat ikke selv kan tage støttestrømperne af og på, vil stadig kunne få hjælp til det af hjemmeplejen.
- I de kommende år vokser andelen af ældre og dermed også behovet for pleje. Men vi kan hverken regne med at få større budgetter eller flere medarbejdere. Derfor er vi nødt til at tænke i nye baner og arbejde med de traditionelle forestillinger om, hvad god pleje og omsorg er. Vi vil sætte flest muligt ældre og andre med plejebehov i stand til selv at klare hverdagen - eksempelvis i forhold til støttestrømper. På den måde kan Kommunens medarbejdere koncentrere sig om de mest nødvendige omsorgsopgaver. På bundlinjen kan Køge Kommune give service til flere, uden at udgifterne stiger tilsvarende, siger Randi Hansen (A), formand for Social- og Sundhedsudvalget, og fortsætter:
- Det er også min klare opfattelse, at de fleste mennesker helst vil klare sig selv så længe som muligt. Det giver en bedre livskvalitet og fleksibilitet, når man kan klare sine daglige gøremål med minimal eller slet ingen hjælp fra hjemmeplejen
Omlægningen af hjælpen til støttestrømper kommer efter sidste års budgetforlig, hvor Byrådet besluttede, at Social- og Sundhedsudvalget skulle undersøge mulighederne for at gøre borgerne mere selvhjulpne gennem genoptræning mv.
Ved budgetforhandlingerne i år er et af handlingsforslagene, at Køge Kommune som udgangspunkt skal tilbyde træning til alle borgere, der søger om hjælp til pleje eller praktisk bistand.
pm