Vindmøller på Køge Havn kan blive en realitet

Kan blive et flot vartegn for Køge

Artiklens øverste billede
(Colourbox).

KØGE: Køge Kommunes Økonomiudvalg har i dag, tirsdag, givet grønt lys for, at Teknik- og Miljøforvaltningen kan arbejde videre med at undersøge muligheden for at forsyne størstedelen af Køge bymidte med CO2-fri og miljøvenlig el.

Teknik- og Miljøforvaltningen har sammen med Københavns Energi undersøgt mulighederne for at rejse 4 stk. 150 meter høje vindmøller på de planlagte ydre mole-anlæg ud for Køge Jorddepot. Undersøgelserne viser, at det formentlig er teknisk, økonomisk og støjmæssigt muligt, men at der skal gennemføres en såkaldt VVM-redegørelse, som kortlægger virkningerne på miljøet.

De fire store vindmøller kan producere 42 GWh pr år. Den CO2-frie produktion svarer til 10 procent af kommunens samlede el-forbrug og dermed til størstedelen af Køge Bymidtes el-forbrug. Udover den miljømæssige gevinst vil etablering af de fire store vindmøller også bidrage betydeligt til at reducere udgifterne til at opføre de planlagte ydre mole-anlæg ud for Køge Jorddepot. Det endelige beløb kan dog ikke gøres op på nuværende tidspunkt.

Ingen udgifter til Køge Kommune

Vindmølleprojektet vil koste ca. 150 mio. kr. Københavns Energi og/eller Energiforsyningen vil formentlig være interesseret i at investere i 1-3 møller. Hvis projektet realiseres, vil udgifterne til projektering og anlæg blive betalt af vindmølleprojektets økonomi, og det vil dermed være udgiftsneutralt for Køge Kommune.

 

Borgere kan blive medejere af en vindmølle

Ifølge forslaget vil én af møllerne skulle udbydes til borgere i Køge Kommune i andele af 5.- 6.000 kr.

Der vil formentlig være tale om en forrentning på mindst 7 %, og derfor kan der forventes en stor interesse for at tegne andele i en Køge-mølle. I givet fald skal der dannes et vindmøllelav.

 

Et flot vartegn for Køge

- Som Klimakommune har vi i Køge høje ambitioner om at nedsætte kommunens udledning af af CO2 og dermed tage ansvar for vores klima og miljø. Vores mål er at reducere udledningen af CO2 med 20 procent over de næste 10 år. Fire store vindmøller placeret på Køge Havn vil bidrage med en reduktion på 20.000 tons CO2. Samtidig vil de være et meget flot vartegn for Køge, som viser, vi tager klimaet alvorligt ved at tænke i grøn og vedvarende energi, siger borgmester Marie Stærke, som spændt vil følge projektet.

- Jeg håber, projektet vil få meget god vind og solid opbakning fra både berørte parter og borgere. Samtidig er det vigtigt at understrege, at projektet ikke bliver til noget, hvis det viser sig, at møllerne har uheldige virkninger på miljøet, eller hvis de kommer til at forstyrre mulighederne for udbygningen af Køge Havn, Køge Kyst og Køge Marina, slutter Marie Stærke.

- Etablering af de fire vindmøller er på nuværende tidspunkt kun på et foreløbigt idé- og skitsestadie, og der er mange beregninger, analyser og detaljer, vi skal have belyst nærmere, inden vi kan lægge et egentligt forslag frem til en offentlig debat. Vi forventer, at vindmølleprojektet kan lægges ud til en offentlig høring i sensommeren 2012, og at Køge Byråd herefter kan tage en endelig beslutning i sidste del af 2012. Herefter skal vi have projektet i udbud, og de fire møller skal opføres. Bliver projektet en realitet, skal vi helt frem til begyndelsen af 2014, før vi kan se de fire møller snurre og producerer CO2-venlig strøm, fortæller Teknik- og Miljødirektør Torben Nøhr fom den videre proces.

pm
 

Teknik- og Miljødirektør Torben Nøhr. (Arkivfoto: DS).

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.