Mere vild natur for pengene

Forestil dig Bornholm – eller rettere knap to gange solskinsøens areal. Så meget mere vild dansk natur, naturområder og ekstensivt landbrug skal der være i 2020.

Det er målet i Konservatives nye ambitiøse naturplan, der skal sikre et grønnere og rigere Danmark til vores børn og børnebørn. Mere skov, flere ådale og bakkedrag med græssende køer og får. Umiddelbart kunne det lyde som scener fra en bedre Morten Koch-film. Men faktum er, at dansk natur slås med alvorlige problemer.

Siden 1850 er mere end 340 arter plante- og dyrearter uddøde, og det er sket i et meget højere tempo end naturligt forventet. Samtidig er Danmark faldet til en global 32. plads, når det gælder miljøindsats. Det strider mod min konservative grundholdning om, at vi skal overlade kommende generationer en verden, der er mindst lige så rig og mangfoldig som den, vi har overtaget.

Derfor er det tid til nytænkning og handling. Tid til at forandre for at bevare. Derfor skal ti procent af EU's landsbrugsstøtte på 750 millioner kroner årligt omlægges og bruges til mere naturgenopretning og naturpleje. Konkret skal det ske ved, at de mest sårbare og urentable jordområder friholdes fra landbrugsproduktion og udlægges til naturområder, der - hvor det er nødvendigt - plejes af landmænd og disses græssende dyr.

Ofte er det nemlig ikke nok at lade naturen råde upåagtet. Tag blot de karakteristiske forårsbebudere som harer, viber og agerhøns. Når de alle står på listen over sårbare og udrydningstruede arter, skyldes det blandt andet, at deres naturlige levesteder som enge, moser og hedeområder gror til.

Tidligere blev mange naturarealer afgræsset af ungdyr fra malkekvæg, men i dagens store og effektive besætninger er det ikke rentabelt at sende dyrene på græs. Derfor har Konservative allerede ved årets finanslov sikret et millionbeløb til at få afklaret, hvordan vi kan få moderne landbrug og den nødvendige naturpleje til at gå op i en højere enhed, så vi kan bevare biodiversiteten i den danske natur og sikre, at også kommende generationer kan opleve et varieret fauna- og dyreliv.

Samtidig får landmændene i Konservatives naturplan friere hænder, færre krav og mindre bureaukrati, hvor jorden kan tåle det. Landbruget er nemlig også en vigtig del af dansk kultur og økonomi, som skal bevares og fremtidssikres i et grønnere og rigere Danmark.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.