Jersie Skole med i OPUS Skolemadsprojekt

Artiklens øverste billede

JERSIE: Fra september 2011 og syv måneder frem deltager eleverne i 3. og 4. klasse på Jersie Skole i Solrød i OPUS Skolemadsprojekt.

Projektet har til formål at undersøge om Ny Nordisk Hverdagsmad – måltider baseret på nordiske råvarer – forbedrer børns sundhed, indlæring og generelle trivsel. Til projektet skal der ansættes 2 køkkenfaglige personer.

I perioden hvor eleverne er tilknyttet OPUS skolemadsprojekt, spiser de Ny Nordisk Hverdagsmad i tre måneder og deres almindelige madpakker i tre andre måneder.

Samtidig skal børnene med i køkkenet for at lave mad til deres klassekammerater. Erfaringen viser nemlig, at børns deltagelse i madlavningen har stor positiv effekt på deres lyst til gå ombord i græskarmos, jordskokkesuppe og ovnbagt laks.

Til det formål ansætter projektet 2 køkkenfaglige personer på skolen som man pt. er på udkig efter: en kok/madmor samt en køkkenmedhjælper på deltid, der gerne både har erfaring med børn og lyst til at have dem med i køkkenet.

- Det handler om at forvandle gode råvarer til endnu bedre måltider i samarbejde med børnene - alt imens børnenes ejerskab for maden og forståelse for råvarernes oprindelse udvides, forklarer Mathias Krog Holt, der er madudvikler og køkkenchef i OPUS.

Nye oplevelser med mad og sundhed

For OPUS Skolemadsprojekt er både skolens, forældrenes og ikke mindst børnenes deltagelse altafgørende.

- Det betyder rigtig meget, at ledelsen og personalet på Jersie skole har budt os indenfor. Vi har været utrolig glade for det store engagement, vi er blevet mødt med her i planlægningsfasen. Nu glæder vi os så til at tage børnene med i køkkenet og til at give alle parter nye oplevelser med mad og sundhed, siger Camilla T. Damsgaard, der er projektleder for OPUS Skolemadsprojekt.

Projektet kræver lidt af både elever, lærere og forældre – men de nye oplevelser som børnene og lærerne får med sundhed og madlavning, gør forhåbentligt, at børnene trives endnu bedre og lærer endnu mere, end de allerede gør i dag, tilføjer hun.

Projektet er en del af forskningscenter OPUS, som er støttet af Nordea-fonden, og som hører hjemme på LIFE – Det Biovidenskabelige Fakultet.

Claus Meyer og nordiske råvarer

Det er den gastronomiske iværksætter Claus Meyer, der har stået i spidsen for den gruppe, der har udviklet opskrifter til Ny Nordisk Hverdagsmad.

Maden tager udgangspunkt i det nordiske råvaregrundlag, og har til hensigt at være både sund, velsmagende og bæredygtig.

Måltiderne i Ny Nordisk Hverdagsmad er desuden sæsonnære og består overvejende af økologiske råvarer af god kvalitet.

Børnenes deltagelse i projektet er naturligvis frivillig – men de børn som gennemfører slipper for at spise madpakke i tre måneder samtidig med, at de blandt andet skal med i køkkenet for at lave maden.

I løbet af de 7 måneder, som børnene er tilknyttet projektet registrerer de tre gange, i samarbejde med deres forældre, hvad de spiser.

Yderligere undersøger forskerne børnenes indlæring, deres lyst til at spise maden, koncentrationsevne, fysiske aktivitet og generelle sundhed. Det sker blandt andet i et mobilt laboratorium, der er specialindrettet i en 2-etagers lastbil og som køres ud på skolen.

Her skal børnene blandt andet have taget blodprøve, måles, vejes og scannes.

pm

Læs mere på www.foodoflife.dk/opus.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.