Når naturen går amok

Foredrag på Greve Museum om naturkatastrofer før og nu

Artiklens øverste billede
Naturen har til alle tider sat rammer for menneskernes liv, også via katastrofer. Hør mere ved foredraget på Greve Museum.

Søndag 7. august kl. 14 fortæller arkæolog og medarbejder ved Greve Museum Jeppe Færch-Jensen om naturkatastrofer, og hvad de har betydet for samfundsudviklingen i forhistoriske samfund.

Naturkatastrofer har ramt mennesker og samfund til alle tider. Fra eksploderende vulkaner og jordskælv til stormfloder, jordskred og sandflugt. Men mennesket har altid haft en ufattelig evne til at tilpasse sig, og i mange tilfælde har mennesker med enkle virkemidler afbødet effekten. En stor del af de mest udsatte bebyggelser i forhistorisk tid har tilsyneladende kalkuleret med naturens risici - til gengæld for muligheden for at dyrke den yderst frugtbare jord i selvsamme områder.

Dette paradoks er for så vidt gældende den dag i dag, og kommer givetvis til at få endnu større betydning i fremtiden. Vor tids bydannelser lægger f.eks. et stort pres på kapaciteten i kloaknettene, når ekstrem regn sætter ind. Men vi accepterer åbenbart risikoen og bliver ved med at indrette beboelsesrum i vores kældre.

Spørgsmålet er om den viden, som forhistorien bibringer os, kan anvendes i nutidens forsøg på at overkomme virkningerne af moderne naturkatastrofer? Dette og mange flere spørgsmål vil blive gennemgået og fremlagt til debat med diskussionslystne tilhørere.

Der er fri entré til arrangementet og til museet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.