Affald skal tale til bilisterne

Artiklens øverste billede

TRAFIK: Hvert år bruger Vejdirektoratet millioner på at holde statsvejene og rastepladser fri for affald. En kampagne sætter fokus på affaldet og bilisternes adfærd. 

Cigaretskodder, papirposer og kaffetomme papkrus. Der er meget andet end græs at finde i de danske grøfter og på rastepladser.

Hvert år bruger Vejdirektoratet godt 22 millioner kroner på at samle ulovligt affald op langs de danske motorveje, hvilket vil sige affald, der f.eks. er smidt ud ad bilvinduet.

- Det er nemt at åbne vinduet og lade cigaretskoddet eller dåseøllen flyve ud i rabatten, når man forlader rastepladsen eller kører på motorvejen. Men de miljømæssige konsekvenser kan være store, lige som det også koster mange ressourcer at rydde affaldet op, lyder det fra Ghita Berg, afdelingsleder i Vejcenter Hovedstaden.

Her indsamlede vejmænd i 2010 ca. 940 tons affald. Det dækker både det ulovlige affald og det, der bliver smidt i skraldespandene, hvilket gør hovedstadsområdet til den del af Danmark, hvor Vejdirektoratet indsamler mest affald.

Kampagne for bedre vaner

For at sætte fokus på problemet, skyder Vejdirektoratet sammen organisationen Hold Danmark Rent og otte andre partnere kampagnen "Rene veje nu" i gang. Den skal få bilisterne til at tage deres affald med sig til nærmeste skraldespand eller med hjem i stedet for at smide det ud i naturen.

På 10 af Vejdirektoratets rastepladser og ca. 230 frakørselsramper vil bilisterne de næste tre uger blive mødt af skilte, hvor et papkrus taler til dem i en stor, rød taleboble.

- Det er især, når folk holder i kø eller kører langsomt på vej ud fra en rasteplads, at bilen bliver tømt for gamle kaffekopper eller slikpapir. Og det er grimt at se på, lige som det får en selvforstærkende effekt. Når der allerede ligger skrald, så er det tilladt at smide mere, siger Ghita Berg og nævner, at det også kan være en farlig arbejdsplads for alle de vejmænd, der samler skrald langs vejene.

- I stedet for at samle skrald, ville vi jo hellere bruge ressourcerne til f.eks. at vedligeholde rastepladserne, siger hun.

pm

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.