Psykiatrien får kvalitetstjek

Artiklens øverste billede
(Colourbox).

KVALITET: I denne uge er Psykiatrien i Region Sjælland gennem et omfattende kvalitetstjek, hvor alt fra hygiejne og medicinering til inddragelse af patienterne i behandlingsforløbet bliver gennemgået i detaljer.

Ni fagfolk fra andre sygehuse i Danmark, der er særligt uddannet af Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet (IKAS), skal kigge Psykiatriens ca. 1.700 medarbejdere over skuldrene i fem dage fra den 29. august til 2. september 2011.
 
Fagfolkene skal vurdere, om Psykiatrien lever op til de mange krav i Den Danske Kvalitetsmodel.
 
Arbejdet med at udvikle kvaliteten er ikke nyt. Det nye er Den Danske Kvalitetsmodel, der skal sikre, at alle borgere kan forvente samme høje kvalitet uanset hvor i landet de bliver behandlet.
 
- Alle sygehuse, offentlige som private, somatiske som psykiatriske, skal vurderes efter kvalitetsmodellen, forklarer Preben Cramon, sundhedsfaglig chef i Region Sjælland.

- I alle vores klinikker, afdelinger og enheder har medarbejderne lavet en stor indsats, og vi har systematiseret vores arbejde med at udvikle kvaliteten, supplerer Nete Maltha. Hun er vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland.
 
Begge glæder sig nu over, at Psykiatrien får besøg, så det store arbejde endelig bliver vist frem.

Sådan foregår det

I praksis skal de ni fagfolk besøge alle Psykiatriens enheder, hvor de observerer dagligdagen. De interviewer også patienter, pårørende og medarbejdere på alle niveauer.
 
Deres observationer bliver så holdt op mod kravene i Den Danske Kvalitetsmodel. Før fagfolkene forlader Psykiatrien, giver de en foreløbig, mundtlig tilbagemelding til medarbejdere og ledere.

Det endelige resultat kommer først nogle måneder efter besøget. Fagfolkene skal nemlig skrive en rapport, og derefter beslutter et uvildigt Akkrediteringsnævn i hvor høj grad Psykiatrien lever op til kravene.
 
Rapporten, der er fælles for hele Psykiatrien i Region Sjælland, giver enten resultatet akkrediteret, akkrediteret med bemærkninger eller ikke akkrediteret.
 
- Vi forventer at blive akkrediteret, men vi forventer også at få bemærkninger. Det viser erfaringerne fra regionens sygehuse og de andre regioner også. Kravene i modellen er ikke høje nok, hvis vi ikke får bemærkninger, forklarer Nete Maltha.
 
Fakta om Den Danske Kvalitetsmodel og akkreditering 2011
Den Danske Kvalitetsmodel gælder for alle somatiske og psykiatriske sygehuse i Danmark.
 
Modellen er bygget op af 104 standarder for god kvalitet. Hver standard bliver omsat til en eller flere retningsliner, som personalet skal efterleve i det daglige arbejde. Det drejer sig i alt om flere hundrede retningslinjer, så der er tale om et meget omfattende stykke arbejde.
 
Det er med udgangspunkt i disse standarder og retningslinjer, at Psykiatrien i Region Sjælland skal akkrediteres.
 
Akkreditering er en procedure, hvor et anerkendt organ vurderer, om Psykiatrien lever op til standarderne. Det er Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet (IKAS), der har udviklet Den Danske Kvalitetsmodel og som står for akkrediteringen.
 
Psykiatrien i Region Sjælland får besøg i uge 35 i 2011. Alle Region Sjællands sygehuse havde besøg i uge 25 og 26.

pm

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.