Historisk tilbageblik i Grundfør
Grundfør Borgerforening har sendt os denne beskrivelse af en god aften
Cirka 45 personer var mødt op foran "skolen" i Grundfør, da borgerforeningen indbød til byvandring. Unge og gamle, barnefødte og tilflyttere. Alle var der.
Her tog Niels Anker Sørensen hul på halvanden times guidet tur rundt i Grundfør. Som barnefødt i byen kan Niels Anker mange historier om bygninger, om deres ejere og om, hvorledes byens børn og voksne i 1960érne havde brugt de ejendomme, som blev passeret på en afgrænset rute.
Skolen, præstegårdens udstykninger, tømmerens hus, engroshandlerens. Slagteriet, murerens hus, Damgården og tivolipladsen samt frysehuset. Brugsen, mejeriet, ostelageret, kroen og kolonihaverne ved gadekærret. Man kom også forbi hvor gården, der blev forsøgt flyttet til Frilandsmuseet, lå.
Gennem Algade passerede vi købmanden, Maren Bødkers hus, smedens, centralen, tankstationen,mekanikeren, bankerne, bageriet og forsamlingshuset.
Sønnen bagpå med stigen
Alt dette hørte deltagerne om, og de var ikke engang omkring Tysklandskrogen, Thomas Nielsen og alle de andre...
Anekdoter om skoletiden, om tømmeren som kun kørte mortorcykel. Sønnen sad bag på med stigen på skulderen...,
Fortællinger om hvordan det var muligt at få en "lille klar" hos købmanden, om mælkeruterne med hestevogne, om rendestenen gennem Algade og 2000 år gamle potteskår som blev fundet i "Bjerget".
Annelise Lovmand fortalte, at hendes stadig blomstrende æbletræ er fra 1906. Hendes mands farmor satte en kerne, som hun havde fået fra en anden kone i byen. Hvilket madæble, det er, vides ikke, men mon ikke det fremover bare bliver kaldt Annelises æble.
Efter en forrygende tur sluttede alle i forsamlingshuset med kaffe og kage, mens de så billeder af byen, som den så ud for 50 år siden.
Her fortsatte snakken og de gode historier.
En tak til alle jer, der bidrog fra alle os, der lyttede og blev rige på lokalhistorien.