Samarbejde på tværs er svaret
Udfordringen er Uddannelse Til Alle og et af svarene er ”samarbejde på tværs i kommunerne” sagde ungdomsskoleinspektør Helge Rasmussen fra Solrød i sit oplæg på Vejledertræffet for vejledere fra Køge Bugt området.
KØGE: Helge Rasmussen var inviteret til at give et oplæg på årets Vejledertræf om Solrød Kommunes svar på Ungepakkens udfordring om, at alle unge skal vælge og gennemføre en ungdomsuddannelse.
I Solrød er der etableret en tværs gruppe med deltagelse af Børne- og ungerådgivningen, UUV, ungdomsskolen, misbrugskonsulenten, produktionsskolen, Solrød gymnasium og jobcenteret som dels har arbejdet med svar på udfordringen, dels selv er en del af løsningen i form af et øget samarbejde med de mange afdelinger.
I Solrød er der 977 unge 15–17 årige, som Ungepakkens initiativer har fokus på. Af denne gruppe er man i kommunen kommet frem til, at der skal særligt fokus på ca. 5% eller 50 unge, der skal have særlig støtte for, at kunne vælge og gennemføre en ungdomsuddannelse. På Gammel Solrød Skole er man i gang med at etablerer Ungebasen, der skal være et strakstilbud for en gruppe på ca. 25 unge.
Arbejdsgruppen i Solrød har skønnet af 75% af folketingets Ungepakkeopgaver ligger hos UUV, mens den resterende opgavemængde ligger hos kommunens forskellige afdelinger. Helge Rasmussen betonede flere gange vigtigheden af samarbejdet med UUV's lokale vejledere.
Afdelingsleder Anette Kjærager, UUV, gav bolden op på træffet med et oplæg om et nyt fælles ord fra Ungepakken – Uddannelsesparathed.
- Det er vigtigt at vi får en fælles forståelse af begrebet uddannelsesparathed. Alle elever skal vurderes uddannelsesparate i forhold til at begynde på en ungdomsuddannelse efter grundskolen. Er elever ikke uddannelsesparat, er det kommunens og UUV's opgave at tilbyde en plan, således eleven i løbet af måneder eller år forbedre sine færdigheder fagligt, personligt og socialt, således en ungdomsuddannelse kan vælges påbegyndes og gennemføres.
Viceforstander Peter Andreasen, Produktionsskolen Klemmenstrupgaard, fortalte på Vejledertræffet om et begyndende samarbejde mellem Produktionsskolen og ungdomsuddannelserne om en garantilignende ordning, som er kendt fra Silkeborg.
Ordningen går ud på, at elever ikke udskrives fra en ungdomsuddannelse, men overflyttes til en anden ungdomsuddannelse på prøve.
I overflytningsperioden kan den unge i dialog med den nye uddannelse og UUV vejlederen planlægge den fremtidige uddannelseskurs.
- Princippet er, at det skal være nemt, at komme ind på en uddannelse, men svært at komme ud af uddannelsessystemet”, betonede Peter Andreasen.
Det var centerleder Mark Jensen, fra UUV Køge Bugt, der bød velkommen til åres træf, der var det 4. træf som afvikles i Køge Bugt for vejledere fra gymnasier, handelsskoler, tekniske skoler, SOSU skoler, VUC, produktionsskoler og vejledere fra UUV.
- Det er vigtigt at vi får viderebragt inspiration fra vores eget område og fra andre steder i landet. Det går godt i Køge Bugt, sagde Mark Jensen, og refererede til Undervisningsministeriets seneste opgørelse fra juni 2011, der viste fremgang i uddannelsesprocenterne og placeringerne for alle fire kommuner i Køge Bugt.
- En sidegevinst ved vejledertræffet er, at vores lokale netværk bliver endnu mere fintmasket. Kender vi hinanden og hinandens uddannelsestilbud, bliver afstanden formindsket, når vi afsøger løsninger for de unge, der ikke går den lige vej gennem uddannelsessystemet, var Marks Jensen indgangsreplik til årets træf, som han efterfølgende udtrykte stor tilfredshed med:
- Der har været god inspiration fra Solrød og med Peters oplæg har vi fået viden om Garantiskolemodellen fra Silkeborg, som vi helt sikkert vil arbejde videre med, sluttede Mark Jensen.
pm