Pas på de mange nye børn i trafikken

Artiklens øverste billede

SKOLESTART: I de kommende uger starter ca. 65.000 børn i skole, og mange af dem er helt uerfarne i trafikken.

Derfor skal bilisterne være ekstra opmærksomme og sætte farten ned ved landet skoler.

Sådan lyder opfordringen fra Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og politiet, som samtidig råder forældrene til at komme ud at træne skolevejen til fods og på cykel med deres børn.

96 af landets kommuner med i en skolestartskampagne, som skal hjælpe forældre, bilister og lærere med at passe godt på de små og skabe fokus på børnenes sikkerhed i trafikken.

Det betyder, at de fleste forældre og deres nye skolebørn møder kampagnen ”Pas på de små i trafikken” ved skolestart fra uge 32.

I forbindelse med kampagnen tager politiet ud og laver kontroller ved mange af landets skoler for at sørge for, at de ny, små elever kommer sikkert igennem trafikken. I 2010 stoppede politiet 6.748 bilister, som ikke overholdt færdselsreglerne ved skolerne. Over 4.000 bilister kørte for hurtigt, over 1.000 brugte ikke sele, og 264 fik et klip i kørekortet, fordi de ikke havde spændt deres børn ordentligt fast. Derfor er politiet også i år massivt til stede med kontroller ved skolestart.

- Politiet bruger kontrollerne til at minde forældre og andre bilister om at overholde færdselsreglerne ved skolerne. For vi ser desværre ofte, at forældrene er meget opmærksomme på deres egne børn og så glemmer at vise hensyn over for de andre trafikanter. Vi opfordrer derfor forældrene til at tage af sted i god tid, så afleveringen af børnene ikke bliver stresset og kaotisk, siger Jørn Pakula Andresen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Rådet for Sikker Trafik har nogle råd til forældre, som skal sende deres barn i skole for første gang. Det er fx væsentligt at give sit barn nogle praktiske erfaringer, så han/hun bliver en sikker trafikant allerede i en tidlig alder:

- Mange forældre vil gerne beskytte deres barn mod den farlige trafik og kører ham/hende i skole hver dag. Men det gør i virkeligheden mere skade end gavn, for børn kan ikke lære om trafik fra bagsædet af en bil. Derfor opfordrer vi børn og deres forældre til at komme ud og træne skolevejen så ofte som muligt og gerne allerede i sommerferien, så rutinen er på plads, når skolerne begynder, siger Anne Tjell, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Det er også en god idé at huske at vise sit barn, hvordan man giver tegn på cykel, at det er bedst at gå over vejen i et fodgængerfelt og så vidt muligt bruge tunneller, broer og gang/cykelstier, da det er sikrere end at skulle krydse en trafikeret vej – og ikke mindst: selv gå i front med et godt eksempel og f.eks. bruge cykelhjem.

Børn lærer nemlig meget mere af, hvad voksne gør, end hvad de siger. Se flere råd i boksen eller på www.sikkertrafik.dk/skolestart .

Den landsdækkende kampagne ”Pas på de små i trafikken” kører i uge 32-35. Via store plakater ude ved mange af skolerne bliver bilisterne mindet om, at de skal passe på de nye elever.

Ved skolestart giver lærerne eleverne i 0. klasse et opgavehefte med hjem, som de kan lave sammen med deres forældre, der også får en lille folder med gode råd til trafiktræning med deres nye skolebarn. En del skoler har også fået kasketter og refleksveste, så eleverne i 0. klasse er synlige, når de eksempelvis skal på tur.

Bag kampagnen står Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunerne i Danmark.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har indgået et ambitiøst samarbejde. Målet er at gøre børn og unge til bedre og mere sikre trafikanter ved hjælp af undervisning, træning, information og kampagner.

pm

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.