Regionsrådsmedlemmer fra Kolding er ikke enige
Claus Warming(V) og Margot Torp(A) vil bevare regionen. Bjarne Juel Møller(O) og Bent Bechmann(C) vil nedlægge dem.
I Regionsrådet for Syddanmark er fire af de i alt 41 medlemmer valgt i Kolding Kommune. Det drejer sig om Claus Warming(V), Margot Torp(A), Bjarne Juel Møller(O) og Bent Bechmann(C), og de er bestemt ikke enige med hensyn til spørgsmålet om, hvorvidt regionerne skal nedlægges, som det er foreslået statsminister Lars Løkke(V). Han foreslår, at der i stedet skal nedsættes professionelle bestyrelses med embedsmænd. Lokalavisen Budstikken Kolding har bedt de fire lokale politikere om en kommentar, og mest opsigtsvækkende er det nok, at Venstre-manden, Claus Warming, er lodret uenig med sin partifælle på Christiansborg. Han vil på inden måder være med til at lukke og slukke for regionerne. - Principielt går jeg ind for at så meget som muligt besluttes så tæt på borgeren som overhovedet muligt. Lokalt har vi brug for et talerør borgerne reelt kan gøre brug af. At erstatte folkevalgte med et embedsmandsværk er en glidebane, jeg personligt ikke kan lide og klart tager afstand fra, lyder det fra Claus Warming.. - Generelt er jeg ikke imod, at vi til stadighed diskutere om strukturen er rigtig, så vi sikrer et sundhedsvæsen, der er så godt og effektivt som muligt. I mine øjne vil en centralisering af beslutningsprocessen til København være en forkert retning og absolut ikke til gavn for den almene borger udenfor København og Christiansborg. - Jeg kan kun ryste på hovedet, når Pia Kjærsgaard giver udtryk for at politikerne i regionsrådene ikke laver noget. Hun bør nok lidt oftere forlade Christiansborg og begive sig ud i virkeligheden. Damen ved åbentlyst ikke, hvad der reelt foregår i regionerne.
De driver gæk med os
Margot Torp(A): - Når vægtige undersøgelser viser, at dansk sundhedsvæsen ligger i top i Europa i forhold til økonomistyring, effektivitet og kvalitet, og når alle sundhedsfaglige eksperter deler den opfattelse, så har jeg svært ved at forstå, at man i et snuptag vil erstatte det med noget, der i Norge har vist sig at være dyrere, og jeg mener i Finland har vist sig mindre effektivt. Det må være at drive gæk med os, eller et forsøg på at aflede opmærksomheden fra afskaffelse af efterløn m.m., eller også skal det nye fungere dårligere og dermed blive en trædesten / et argument for øgede privatiseringer i sundhedsvæsenet med alt, hvad det indebærer af overbehandling af nogen og for lidt behandling af andre som i USA. - Når der til kommer alle de ressourcer, der er brugt til at få denne struktur op at køre, så virker det helt absurd at afskaffe den før den er blevet evalueret. Min største bekymring går dog på den stadig mindre demokratiske indflydelse. Embedsværket er ikke på valg, og det giver et helt andet styrkeforhold mellem borgeren og systemet. Bjarne Juel Møller(O): - Jeg deler mit partis holdning. Det har længe været Dansk Folkepartis holdning, at regionerne skulle nedlægges og sygehusene skulle være en statsopgave. Det er alligevel staten, som bestemmer alt om kvalitet, ventetid, økonomi osv. I dag bruger både staten og regionerne oceaner af tid på at sende rapporter frem og tilbage til hinanden.
Ingen indflydelse
Bent Bechmann(O) - Jeg støtter 100 procent op om forslaget, og mener ikke det kan gå hurtigt nok med at fjerne det overflødige administrative led i et land på Danmarks størrelse. I amterne og kommunerne var der en kommunalfuldmagt, der gav de folkevalgte politikere et politisk råderum og plads til prioriteringer og mulighed for både at drøfte økonomiske og politiske holdninger indenfor denne fuldmagts rammer, og det var og er for kommunerne stadig er set i internationalt perspektiv ret vide rammer. - Dette er ikke tilfældet i de nuværende regioner, der kun må beskæftige sig med det, der er forudsagt ved reformloven. De får tre poser penge, som de ikke må lave om på, og opgaverne er nøje defineret ved love og direktiver fra staten og dens styrelser, d.v.s at vi her arbejder med et begreb, man kunne kalde folkevalgte administratorer. Jeg er sikker på, at den opgave ville professionelle uddannede administratorer kunne løse langt bedre under kontrol af bestyrelser med måske både et professionelt udpeget og et politisk udpeget (blandt kommunalbestyrelser) medlemskab. - På den måde ville vi også få et klart billede af, hvem der har ansvaret for løsningen af et af vores vigtigste politik områder hospitals og sundhedsvæsenet. Det er jo ikke til at finde ud af, som det foregår i dag, og der bruges meget negativ energi på abekastning i den henseende. Vi har heller ikke med reformen fået en klar opgaveplacering og ansvarsfordeling kommuner og regioner imellem, hvilket ellers var forudsat ved vedtagelsen af reformen. - Jeg er sikker på, at såfremt medlemmer af de nuværende fem regionsråd ville svare 100 procent ærligt, så var der ikke mange, der ville kunne sige, at deres medlemskab af rådet gav dem nævneværdigt indflydelse på sundhedspolitikken i dette land.