Sov bedre med energirigtige vinduer
Danskere i 785.000 boliger er plaget af støj, og problemet er større end nogensinde før. Men det er muligt at holde støjen ude og samtidig spare penge på varmeregningen. Støjen kommer nemlig ind gennem vinduerne, og vinduerne kan forbedres, så de både dæm
Du ligger i din bløde seng og er lige ved at ramme søvnen, men udenfor suser en lastbil forbi, og du bliver brat vækket. Igen ønsker du, at søvnen skal overmande dig, men i samme sekund stopper bussen udenfor, og en flok unge mennesker går råbende fra stoppestedet. Sker det hver nat, bliver din krop stresset, og konsekvensen kan være koncentrationsbesvær og forhøjet blodtryk. - Dårlig søvn kan gøre dig syg, men det påvirker også livskvaliteten negativt, fordi du mangler overskud i hverdagen. Du er sur og tvær om dagen og laver nemmere fejl på arbejdet. De fleste har også en kortere lunte overfor ægtefællen, og jeg har haft patienter, der er blevet skilt på grund af søvnproblemer, siger søvnekspert Jan Ovesen, der er indehaver af søvnklinikken Scansleep.
Reducerer energiregning
Mere end 785.000 danske boliger ligger i støjramte områder, viser tal fra Miljøstyrelsen. Men man kan forbedre vinduerne, så de både dæmper støjen og reducerer varmeregningen. - Den mest effektive løsning er en forsatsramme med støjdæmpende energirude. Her bevarer man samtidig de fine, gamle vinduer i ældre bygninger. Det er også en mulighed at skifte ruderne ud med støjdæmpende energiruder, hvis man i forvejen har vinduer med termoruder. Det er billigere, men hjælper slet ikke så meget på hverken støj eller energibesparelser, siger Jesper Ditlefsen, projektleder i Go’ Energi. Man får også en god besparelse på sin varmeregning ved at forbedre sine vinduer. Ved at montere forsatsrammer med støjdæmpende energirude på vinduer med et lag glas, kan man spare 6.000 til 12.000 kroner om året afhængigt af varmekilde, hvis boligen er et enfamiliehus. Hvis man vælger at skifte sine termoruder ud med støjdæmpende energiruder, bliver varmeregningen mellem 2.200 og 4.000 kroner lavere afhængigt af opvarmningsform.
Bliv i boligen
Christian Oxenvad fra Energitjenesten fortæller, at mange danskere flytter fra deres bolig i byen ud til forstæderne for at slippe fra støjen. Men selv danskere, der bor med soveværelse ud til de allermest trafikerede veje, kan få bugt med støjen ved at montere forsatsrammer med energiruder og dermed blive boende i byen med alle de glæder, det giver. - Bor man ud til gader med meget trafik, gælder det om at få en forsatsramme med en rude, der dæmper støjen effektivt. Behovet er meget individuelt, og derfor er det vigtigt at søge rådgivning, inden man renoverer sine vinduer, siger Christian Oxenvad. På Go’ Energis hjemmeside, www.goenergi.dk, kan man finde yderligere råd og vejledning. Man kan også kontakte Energitjenesten på 70 333 777 og få hjælp til at finde de rette vinduesløsninger. Læs om Pernille Fischers oplevelser med støj og nye vinduer på side 9.