Studerende på overdrevet
Naturbeskyttelse og udfordringer for landbruget var til diskussion, da studerende fra plantelinjen på Aarhus Universitet i går var på ekskursion i Hinnerup. Specialkonsulent fra Videncentret for Landbrug, Heidi Buur Holbeck, var underviser for en dag.
"Marken skal dyrkes helt ud til kanten for at opnå det bedste høstresultat. Det er god landbrugsskik. Omvendt er det også vigtigt at passe på den natur, der omgiver marken," siger Heidi Buur Holbeck og peger på en stejl græsskrænt ved siden af kornmarken, der for det utrænede øje fremstår som et sandt ukrudtsparadis.
Men skrænten er langt mere værdifuld end som så. Græsarealet er kategoriseret som overdrev og rummer et væld af forskellige plante- og dyrearter. Farverige blomster bryder de grønne og brune nuancer og det summer af liv fra insekter, når man går gennem det lange græs. Overdrevet er et resultat af mange års frit voksende natur, og hvis det først er ødelagt, tager det mindst 50 år at genoprette skaderne. Det er bare ikke uden udfordringer at beskytte naturen.
"Beskyttelse af naturen er fyldt med komplekse sammenhænge. Målet for ekskursionen er at give de studerende en fornemmelse af udfordringerne i naturpleje," forklarer Heidi Buur Holbeck.
Landbrug og natur i konflikt
De studerende, der har valgt linjen jordbrug, fødevarer og miljø, har det til fælles, at de har en stor interesse for naturen. Anders Ankær, der går på uddannelsen, er glad for muligheden for at opleve naturen på uddannelsen, i stedet for kun at læse om det i en bog.
"Det giver en god forståelse, når man er i naturen og ser det selv. Og så er Heidi rigtig god til at fortælle om det. Hun lever sig meget ind i det," siger han.
Ekskursionen gav også de studerende et indblik i konflikten mellem at drive et landbrug effektivt og beskytte naturen.
"Jeg kender mest til klassisk landbrug, så naturområdet er et ret nyt felt for mig. Det giver en større forståelse for konflikten mellem naturbeskyttelse og landbrug, når man ser det med egne øjne. Og så er det også nemmere at forstå nogle af de begreber og definitioner, vi snakker om til hverdag," siger Anders Ankær.