Studerende på overdrevet

Artiklens øverste billede
Specialkonsulent fra Videncentret for Landbrug, Heidi Buur Holbeck, var i felten ved Hinnerup, hvor hun underviste sine elever fra plantelinjen på Aarhus Universitet. Foto: Jonas Brønd Nielsen/Aarhus Universitet

Naturbeskyttelse og udfordringer for landbruget var til diskussion, da studerende fra plantelinjen på Aarhus Universitet i går var på ekskursion i Hinnerup. Specialkonsulent fra Videncentret for Landbrug, Heidi Buur Holbeck, var underviser for en dag.

"Marken skal dyrkes helt ud til kanten for at opnå det bedste høstresultat. Det er god landbrugsskik. Omvendt er det også vigtigt at passe på den natur, der omgiver marken," siger Heidi Buur Holbeck og peger på en stejl græsskrænt ved siden af kornmarken, der for det utrænede øje fremstår som et sandt ukrudtsparadis.

Men skrænten er langt mere værdifuld end som så. Græsarealet er kategoriseret som overdrev og rummer et væld af forskellige plante- og dyrearter. Farverige blomster bryder de grønne og brune nuancer og det summer af liv fra insekter, når man går gennem det lange græs. Overdrevet er et resultat af mange års frit voksende natur, og hvis det først er ødelagt, tager det mindst 50 år at genoprette skaderne. Det er bare ikke uden udfordringer at beskytte naturen.

"Beskyttelse af naturen er fyldt med komplekse sammenhænge. Målet for ekskursionen er at give de studerende en fornemmelse af udfordringerne i naturpleje," forklarer Heidi Buur Holbeck.

Landbrug og natur i konflikt

De studerende, der har valgt linjen jordbrug, fødevarer og miljø, har det til fælles, at de har en stor interesse for naturen. Anders Ankær, der går på uddannelsen, er glad for muligheden for at opleve naturen på uddannelsen, i stedet for kun at læse om det i en bog.

"Det giver en god forståelse, når man er i naturen og ser det selv. Og så er Heidi rigtig god til at fortælle om det. Hun lever sig meget ind i det," siger han.
Ekskursionen gav også de studerende et indblik i konflikten mellem at drive et landbrug effektivt og beskytte naturen.

"Jeg kender mest til klassisk landbrug, så naturområdet er et ret nyt felt for mig. Det giver en større forståelse for konflikten mellem naturbeskyttelse og landbrug, når man ser det med egne øjne. Og så er det også nemmere at forstå nogle af de begreber og definitioner, vi snakker om til hverdag," siger Anders Ankær.

Beskyttelse af naturen er fyldt med komplekse sammenhænge, forklarede Heidi Buur Holbeck de studerende. Foto: Jonas Brønd Nielsen/Aarhus Universitet

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.