Økonomiudvalget mangler en krystalkugle

Der er tre muligheder for kommunens lån i schweizerfranc - men hvilken løsning er den bedste for Hvidovre?

Artiklens øverste billede
Ærgeligt for Hvidovre at vælgerne ikke har valgt en pålidelig økonomisk spåkone ind i kommunalbestyrelsen..

På mødet blev også en handlingsplan for Hvidovres lån i schweizerfranc diskuteret. Sagen har naturligvis store konsekvenser for kommunens økonomi og økonomiudvalget forsøger derfor nu at finde ud af, om den nuværende valgte strategi for håndtering af kommunens eksponering i schweizerfranc skal videreføres, eller om der er behov for justering af strategien. Der var udarbejdet et notat som grundlag for de økonomiske valutaovervejelser. I notatet beskrives tre ¿scenarier¿, nemlig at schweizerfranc-lånet indfries og omlægges til et dansk lån, at man fastholder den nuværende strategi eller - som den tredje mulighed - at kommunen omlægger lånet til en ¿kurv af valutaer¿. Ud fra hvert scenarie er der i notatet beskrevet fordele og ulemper. Notatet indledes med nogle generelle bemærkninger om schweizerfranc: - Det er ingen hemmelighed, at kursen er meget volatil, det vil sige, at kursen svinger meget. I den seneste tid har kursen primært kun haft en retning, og det er stigende kurser. Forklaringen på dette er blandt andet den globale finansielle uro, den amerikanske gældssituation samt de økonomiske udfordringer Italien og Spanien aktuelt står overfor... - Flere valutaeksperter udtaler, at kursen formentlig ikke har nået sit højeste niveau endnu, og udviklingen i kursen kan ikke alene forklares ud fra en økonomisk og beregningsteknisk tilgang. Sidstnævnte henføres til den europæiske budgeturo, hvis løsning kræver politisk vilje for at få løst gældsproblemerne i Sydeuropa... Forvaltningen henleder opmærksomheden på, at et schweizerfranc-lån kan anskues på mange måder. F. eks. hedder det i den offentlige debat, at ¿kommunen taber så og så mange¿ millioner kroner. Det er rigtigt, at kommunens gæld stiger, når kursen stiger, men det er på papiret. Det siger ikke noget om, at lånet er et dårligt lån eller et godt. For at kunne bedømme dette, må der inddrages flere faktorer, såsom optagelseskurs, akkumulerede kursgevinster, den valgte strategi, og en vurdering af, hvad lånet reelt koster i rente. Har man disse faktorer med, kan man bedømme, om lånet er godt eller dårligt... Mangler en spåkone Efterfølgende gennemgås i notatet de tre scenarier. Det er et meget langt og omfattende notat. Meget kort kan det konkluderes, at uanset hvilken af de tre modeller der vælges, handler det om, at man heller ikke i økonomiudvalget har en krystalkugle og en økonomisk spåkone, som kender den videre udvikling omkring den internationale finansielle uro. Bliver det en langvarig krise? Eller forværres uroen på de internationale finansmarkeder? Med Hvidovres store lån i schweizerfranc er de kommende års kommunale budgetter direkte afhængige af udviklingen på de internationale finansmarkeder. Hvidovre Avis vender naturligvis tilbage til sagen så snart man i økonomiudvalget er klar med en melding om, hvilken model man vælger for valutalånene.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.