"Ingen logik i børnehavetakster"

Børnehavebørn under tre år betaler vuggestuetakst – debat om institutionstakster taget op på ny

Artiklens øverste billede
Helle Adelborg

Men når et barn på to år og 10 måneder rykker fra vuggestue til børnehave, altså inden det er fyldt tre år, skal forældrene betale den dyreste takst, nemlig vuggestuetakst.
Dobbelt pris af, hvad de andre børns forældre betaler, selvom børnene går på samme stue, har det samme antal pædagoger og adgang til den samme legeplads.
Det kan synes urimeligt. En familie fra Hvidovre blev i hvert fald noget forundrede, da de blev forelagt det faktum, at de stadig skal betale vuggestuetakst, selvom deres datter er børnehavebarn.
- Vi har fået at vide, at begrundelsen er, at man stadig kan benytte sig af tilbuddet om at få leveret mad fra vuggestuen. Og bleer. Men vi forstår ikke, hvorfor kommunen beslutter, at et barn, der endnu ikke er fyldt tre år, er et børnehavebarn, men stadig er et vuggestuebarn, hvad angår betalingen, siger Lonnie Skov.
Hun vil hellere end gerne smøre madpakke til datteren som desuden er blefri. Havde hun ikke været blefri, skulle familien alligevel selv medbringe bleer, fra den måned datteren fylder tre år.
"Vi skal have budgetterne til at gå op"
Helle Adelborg, hvorfor skal familien betale vuggestuetakst, når deres barn går i børnehave?
- På grund af det samlede budget. Vi budgetterer med et antal vuggestuepladser. Og når et barn får et tilbud om at rykke fra vuggestue til børnehave, før det er tre år, skaber det ikke en ekstra børnehaveplads med det samme. For at få budgettet til at gå op, skal forældrene derfor stadig betale vuggestuetakst, da vi ellers ikke får udgiften dækket ind. Og det er svært nok i forvejen at få budgetterne til at gå op¿
Men er det fair?
- Det er en debat, der jævnligt er dukket op i de 13 år, jeg har været socialudvalgsformand. Det kan synes unfair, men man skal huske på, at barnet stadig har tilbud om mad og bleer, så længe det betaler vuggestuetakst.
Hvorfor ikke bare sige, at et barn kommer i børnehave, når det fylder tre år og betaler børnehavetakst fra det er tre år?
- Vi synes jo, at det også er vigtigt at have nogle fleksible institutioner. Det mener jeg, vi i Hvidovre er ret gode til. Tilbuddet om at rykke fra vuggestue til børnehave, før barnet er tre år, skal ske i samråd med forældrene. Der skal være tale om et tilbud til forældrene, fordi barnet har brug for nye udfordringer, og ikke en diktering. Men det er klart, at forældrene skal selvfølgelig kende alle omstændighederne i det tilbud ¿ inklusive at de stadig skal betale vuggestuetakst - før de kan tage stilling til, hvad de vil. Jeg kan ikke fortænke forældrene i at reagere. Det er forståeligt, at man kan finde det lidt ulogisk¿
Takstbladet på hjemmesiden virker misvisende, idet der står, at "børn under tre år i småbørnsgrupper i børnehave" betaler børnehavetakst. Men der findes i følge pladsanvisningen slet ikke nogen småbørnsgrupper i Hvidovre?
- Det er en fejl, at der står sådan på hjemmesiden. Vi har tidligere i Hvidovre haft småbørnsgrupper, blandt andet i den nu nedlagte halvdagsinstitution. Forvaltningen og jeg er nu blevet opmærksomme på fejlen, men vi må kun rette i takstbladet én gang årligt ¿ den 1. januar¿
Helle Adelborg påpeger yderligere, at ¿institutionspriser og sammensætning er et gigantisk puslespil, der kan være svært for selv en politiker at forstå. Men at man i forvaltningen gør, hvad man kan, for at imødekomme de ønsker, der måtte være, fra borgerne.¿ ark

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.