Farligt for amatører

Kim Valbum er tilbage i Roskilde som chef for en af landets mindste og stærkeste brancheforeninger

Artiklens øverste billede
Kim Valbom er tilbage i Roskilde som direktør i kølebranchens organisation. (Foto: Erling J. Pedersen)

- For amatører, der ikke aner, hvad de laver, kan det være direkte farligt at fuske med køleanlæg, Derfor er vores branche en af de allermest gennemregulerede, hvor man ikke kan få lov til at arbejde uden den nødvendige uddannelse og godkendelse. Sådan fortæller Kim Valbum, der i mange år var Roskilde-områdets erhvervschef, om det nye job, han nu er vendt tilbage til her i byen. Fra kontoret i Vestergade 28 er han daglig leder for en af Danmarks mindste og stærkeste branche-organisationer for virksomheder, der arbejder med køleanlæg. Uddannelse og certifikat For at kunne være medlem i Autoriserede Kølefirmaers Brancheforening, skal firmaerne opfylde to strenge krav: Dels skal de have et godkendt kølecertifikat, hvilket kræver en 4-årig uddannelse med afsluttende eksamen. Dels skal firmaet godkendes af et uafhængigt certificerings-bureau, der stiller en række strenge krav. - De ældre køleanlæg kræver en særlig gasart, der er farlig for ozon-laget og giftigt. Derfor skal det håndteres med stor omhu, og det kræver professionelle folk, fortæller Kim Valbum. - Kun de godkendte firmaer må arbejde med de lidt større køleanlæg, der indeholder mere end 2,5 kilo kølemiddel. Til sammenligning er der i en almindelig husholdnings-fryser under ét kilo, og de er i øvrigt også for besværlige og dyre at reparere. Derfor skiftes de bare ud. Mekanikere på kursus De automekanikere på bilværkstederne, der arbejder med klima-anlæg eller air-condition, hvori de farlige gasser også anvendes, skal ligeledes gennem et særligt kursus, før de må arbejde med det. På samme måde skal VVS-folk og andre, der arbejder med varmepumper, gennem en særlig oplæring. - Begge faggrupper skal have et såkaldt F-gas-certifikat, forklarer Kim Valbum. Styr på gassen Den særlige gas til køleanlæg kræver så korrekt håndtering, at man i en særlig afdeling på kontoret i Roskilde, registrerer alle mængder af dette stof, som indføres til landet. - Danmark vil vide, hvor denne gas er ? og hvor den bliver af. Kun uddannede folk med det nødvendige certifikat må arbejde med det, understreger Valbum, som også kan fortælle, at Danmark og Sverige er førende i hele verden, når det gælder den nødvendige sikkerhed med køleanlæg og de farlige stoffer, der anvendes her. Han er meget glad for sit nye job, fordi der findes så høj en faglig kultur indenfor denne branche ? som ikke kan flyttes til Østeuropa eller Indien. Store køleanlæg, f.eks. til nye supermarkeder, skal laves på stedet af faglærte folk. - Derfor har vi alle muligheder for at fastholde og udvikle en af Danmarks stærkeste brancheforening, mener Kim Valbom. tk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.