Vild med maskiner
Mohammed vil være maskiningeniør efter fire måneder som lærling på Risø DTU
Maskiningeniør var ikke Mohammeds første valg, da han skulle vælge en fire-ugers skolepraktik i december sidste år. Nu har han været i lære på Risø DTU som industritekniker siden 1. marts og drømmer nu om at studere videre til maskiningeniør. - Det var rigtigt meningen, at jeg skulle være smed først. Men jeg kom til at sætte kryds ved det her ved samtalen med UU-vejlederen og da det kom til praktikken, tænkte jeg, at jeg gerne ville prøve det, siger Mohammed. Mohammeds hverdag begynder kl. 8 om morgenen på værkstedet og fortsætter med opgaver både på værkstedet og andre steder i huset. - Jeg laver mange forskellige opgaver her. Jeg kan godt lide, at jeg får kontakt med mange forskellige mennesker. Og hvis jeg har brug for hjælp, spørger jeg bare, siger den unge mand.
Forskellighed er en fordel
Lærlinge med anden etnisk baggrund end dansk bidrager til helheden, mener Risø DTU. I dag har to ud af de tre lærlinge anden etnisk baggrund end dansk. - Vi betragter det som meget værdifuldt, at man som lærling har kontakt til mange forskellige mennesker ? også til forskellige nationaliteter. Det giver en bred social kontakt, siger Allan Schrøder Pedersen, der er souschef i Afdelingen for Materialeforskning på Risø DTU. Skolepraktikken på en uge har for mange af lærlingene på Risø DTU været starten på deres elevforløb. Her får både Risø DTU og praktikanten mulighed for at se om et elevforløb som industritekniker kunne været noget for dem. - Vi fanger i praktikken hvor indlæringsivrige de er. Det var f.eks. hurtigt tydeligt, at Mohammed er god til at erfare og ikke bange for at begå fejl, siger Kristian Nim Sørensen, der er forskningstekniker på Risø DTU.
Fandt praktik
Mohammed fandt selv praktikken på Risø DTU, men Ungdommens Uddannelsesvejledning i Roskilde har også oplevet, at Risø DTU i andre tilfælde får unge i skolepraktik videre i et lærlingeforløb. - Det er ikke alle 15 til 17 årige, der er lige interesseret i at gå videre på en ungdomsuddannelse. Vi kan hjælpe dem med en praktik ? og det kan måske gøre at virksomheden interesseret i at give dem en læreplads. Det kan i forvejen være svært for de unge at få en læreplads, men når man har et udenlandsk klingende navn, kan det være ekstra svært, siger Lisbeth Helmers, der er uddannelsesvejleder på UU i Roskilde.
Alle er med
På værkstedet har alle medarbejdere i praksis et ansvar i at oplære lærlingene, selv om de officielt får tilknyttet tre personer. Det gør, at lærlingene hurtigt lærer alle at kende på værkstedet. - Man får kontakt med mange mennesker. Hvis jeg har brug for hjælp, spørger jeg Mike, Kristian eller den, der har givet mig opgaven, siger Mohammed. Mohammed ønsker ikke længere at være smed ? og på Risø DTU er de heller ikke i tvivl om, at han både har interessen og evnen til at blive industritekniker og siden maskiningeniør.