Spørgsmål om valg til Folketinget

Artiklens øverste billede

Hvor tit afholdes der valg til Folketinget:
Der skal afholdes valg mindst hver fjerde år. Det står i Grundlovens pgf. 32. Statsministeren kan dog vælge at udskrive valg, inden de fire år er gået.
I Danmark var der senest valg til Folketinget den 13. november 2007. Det kommende folketingsvalg skal derfor finde sted senest den 13. november 2011.

Hvilken dag afholdes der Folketingsvalg?
Der er tradition for, at valget afholdes en tirsdag, men det er ikke lovfæstet. I princippet kan valget finde sted på en hvilken som helst ugedag.

Hvornår skal valget senest udskrives?
Det er der ingen regler om i Grundloven. Mange tror, at der skal være tre uger mellem valgudskrivningen og valgets afholdelse, og sådan vil det oftest være i praksis. Men det skyldes hensynet til en lang række frister i Folketingsvalgloven, som skal overholdes. Her er der fx frister for brevstemmer og sidste frist for anmeldelsen af nye partier. Da hele det offentlige apparat skal leve op til fristerne og forberede sig, er fristen derfor normalt 3-4 uger fra udskrivningen til selve valget.

Hvad sker der med Folketinget og det løbende arbejde, når valget er udskrevet?
Når der udskrives folketingsvalg, er det praksis, at Folketingets almindelige arbejde sættes på vågeblus, indtil et nyvalgt Folketing er trådt sammen igen. Formelt er Folketinget dog arbejdsdygtigt, og kan holde møder, hvis det bliver nødvendigt.

Hvad sker der med lovforslag mv?
I praksis bortfalder lovforslagene, når der udskrives valg. Lovforslagene skal genfremsættes, når det nye Folketing træder sammen, hvis de skal vedtages. Hvis regeringen fortsætter som fungerende regering i valgkampen, kan ministrene godt svare på pgf. 20-spørgsmål, men de er ikke forpligtet til det.
Hvis regeringen træder tilbage, i forbindelse med at et valg udskrives, fortsætter den "gamle" regering som et forretningsministerium, indtil en ny regering er udnævnt. Det betyder, at ministrene i den periode kun må tage sig af de praktiske ting, der er nødvendige, for at ministerierne og den offentlige forvaltning kan køre videre. Træder regeringen ikke tilbage, hvilket har været praksis siden 1953, fortsætter arbejdet uforandret. Selv om regeringen er friere stillet end et forretningsministerium, er praksis dog, at den under et folketingsvalg ikke gennemfører nye, større politiske initiativer.

Hvem må ministeren bruge?
Fortsætter regeringen sit arbejde, agerer den alligevel et langt stykke hen ad vejen som et forretningsministerium. Især ministrenes brug af embedsmænd er underlagt særlig opmærksomhed. I en betænkning fra 2004 understreges det, at embedsmændene kan rådgive om ministeriets løbende funktioner som sædvanlig, men at der skal udvises særlig opmærksomhed for at sikre, at embedsmændenes rådgivning er og fremtræder partipolitisk neutral. Embedsmændene er altså særligt påpasselige med deres rådgivning, når valget er udskrevet, fordi der ikke må kunne sås tvivl om deres neutralitet. De må derfor heller ikke hjælpe ministeren med hans personlige valgkamp eller politiske spørgsmål.

Ministerens særlige rådgiver må ikke virke i ministeriet i valgkampsperioden. De fratræder i princippet, når valget udskrives, og er ikke længere på lønningslisten.

Kilde: Folketingets hjemmeside og Finansministeriets hjemmeside.

 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.