Støj er et voksende problem

Tiltagende støj på arbejdspladsen og i vores øvrige omgivelser er et voksende problem

Artiklens øverste billede
Høre du til blandet den voksende andel af danskere, der oplever forstyrrende støj på arbejdspladsen?

Kimer kollegaens telefon hele tiden, larmer det, når nogen går forbi på gangen, kører kopimaskinen ustandselig eller holder folk kaffeslabberas ud for din arbejdsplads?
Så er du sandsynligvis en blandt de mange, der dagligt føler sig generet af for meget forstyrrende støj på jobbet.


Nye tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser, at 42 procent af alle deltagerne i undersøgelsen "Arbejdsmiljø og helbred i Danmark 2010", der omfatter mere end 10.000 personer, føler sig udsat for forstyrrende støj i mere end en fjerdedel af arbejdstiden.

Støj stresser hjernen

"Hvis der er for mange forskellige lyde omkring os, bliver hjernen træt, fordi den bruger energi på at finde mening i alle lydene. Så kan man blive ukoncentreret og træt. Måske oplever man søvnproblemer eller får at vide på hjemmefronten, at man er blevet mere irritabel," siger overlæge og hjerneforsker på Rigshospitalet, Troels W. Kjær, til magasinet Arbejdsmiljø.

Ved ikke nok

Det er individuelt, hvordan man reagerer på støj, men meget tyder på, at støj gennem længere tid stresser os.


Endnu ved man ikke så meget om, hvad den forstyrrende støj gør ved os - i modsætning til den viden man har om decideret høreskadende støj, som er støj over 85 decibel.


"Når vi taler om støjproblemer, er det meget vigtigt at skelne mellem den type støj, der reelt går ind og skader hørelsen, og den type støj der forstyrrer os. For det er to vidt forskellige ting. Og selv om man som medarbejder føler, at det støjer alt for meget, er det ikke ensbetydende med, at støjniveauet er høreskadende," siger seniorforsker Peter Lund, NFA.

Mere støj i samfundet

Selv om støj i åbne kontormiljøer, daginstitutioner og skoler ikke er høreskadende, så er den forstyrrende støj ikke begrænset til arbejdspladsen. Den er et stigende problem i hele samfundet, mener overlæge Henrik Kolstad, Arbejdsmedicinsk Klinik i Århus.

 
"Når vi sidder i toget, snakker sidemanden i mobil. I naturen hører vi trafik eller maskinlarm i det fjerne. I hjemmet er det tv'et eller ungernes musik, der kværner. Og på jobbet har vi svært ved at koncentrere os om en opgave, når kollegerne snakker eller printeren kører. Mange mennesker har svært ved at vænne sig til det moderne lydbillede, hvor der er så mange lydkilder omkring os hele tiden," siger Henrik Kolstad til magasinet Arbejdsmiljø.Fakta:

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 10.600 erhvervsaktive danskere,viser:

At 42 procent af alle deltagerne oplever, at de er udsat for forstyrrende støj i mere end en fjerdedel af arbejdstiden. det er en stigning på 29 procent i forhold til en tilsvarende undersøgelse fra 2005.

Folkeskolelærere, pædagoger, kontoransatte i åbne kontorlandskaber, ufaglærte metalarbejdere i industrien, sygeplejersker og omsorgsmedarbejdere er nogle af de jobgrupper, der oftest oplever at være udsat for forstyrrende støj.

Kilde "Arbejdsmiljø og helbred i Danmark 2010" fra NFA.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.