Dukkemanden i Bredgade

Den 75-årige Knud Brodersen bruger flere år på at opsætte et dukketeater i sit hjem. “Jeg ser stort set aldrig tv, og det giver jo tid”

Artiklens øverste billede
Gennem de mange års dukketeater har Knud Brodersen fyldt sin kælder med mellem 100-200 dukker, der er blevet udstillet i lige fra Runde Tårn til festivaler. (Foto: Erling J.)

Knud Brodersen tager et smalt huljern frem og skubber små spåner af et stykke træ. - Jeg kan lide at snitte i træ. Jeg kan stort set lave, hvad jeg vil, men nogle gange tager det lidt for lang tid, siger han. Blot synet af hans værksted bakker dog hans påstand op. Som en moderne Gepetto fra Pinocchio har Knud Brodersen bygget en scene med rekvisitter og dukker med så mange detaljer, at man mistænker ham for at være professionel. Alligevel er det kun på hobbyplan, at han siden 1983 har opført dukketeater i sit hus, hvor der er der plads til cirka 40 tilskuere foran scenen i i værkstedet, der også fungerer som teatersal.

Gepetto på hobby-plan

Så giver det pludselig mening, at dukketeateret ikke spiller oftere. For Knud Brodersen har opsat teaterstykkerne ved siden af sin stilling som forsker i radioaktive stoffer på Risø, inden han blev pensioneret. - Når man laver det hele som jeg, så tager det cirka fem år at opbygge en hel forestilling. Men jeg ser stort set aldrig tv, og det giver jo lidt tid til overs, siger Knud Brodersen. De fem år siden sidste stykke er gået nu. Og i efteråret kan borgere i Roskilde opleve hans eget private dukketeater med flere skuespillere. Stykket hedder 1769 og tager udgangspunkt i den tids franske forfattere, der plantede frøene til den franske revolution og demokrati i Europa. - Men vi skal ikke være professorer i filosofi, vi skal være morsomme og plante nogle strøtanker hist og her, siger Knud Brodersen. Han skrev derfor et stykke, hvor flere personer fra de kendte bøger møder hinanden i romanfiguren Candides have, hvor han fortæller om sin rejse.

- Det gode ved dukketeater er, at man kan få hesten ind på scenen, siger Knud Brodersen. Fakta Knud Brodersen er 75 år Pensioneret civilingeniør Forskede i radioaktive affaldsstoffer på Risø Har bygget mere end 100 dukker Forestillingen, "1769," kan ses i Bredgade 9 Forestillingen bliver vist 9/9, 11/9, 18/9, 24/9, 25/9 og 1/10 Billeter koster 50 kroner og kan bestilles på 46353294

Bedre end det kongelige

Den franske forfatter Voltaire brugte Candide til at kritisere kirken og staten fra det ironiske udgangspunkt, at hvis Gud er god og almægtig så må alt, der sker, være godt. Men Candide ender med en erkendelse af, at verden ikke er et Utopia og mennesket må bruge sin fornuft til at forbedre verden. Det er den historie Knud Brodersen vil fortælle i sit lille teater. Også selvom det kræver tid og han nogle gange kan køre lidt træt i sit værksted. - Men jeg gider ikke rejse rundt til alt muligt mærkeligt, når jeg kan bo i mit lille hus og lave noget interessant. Trods de få forestillinger kører hans teater da også godt. I modsætning til de store teatre som det Kongelige får han hverken brug for produktions- eller kunststøtte - Jeg er pensionist og har tjent mine penge, så det er et helt privat foretagende med frivillige skuespillere, siger Knud Brodersen. Så er der en anden fordel ved de frivillige kræfter. De trækker både venner og familie til forestillingen. - På den måde kan man sige, at vi har en naturalieøkonomi, siger han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.