Hjælper krigsveteraner fra Roskilde
Lene Rødshagen og Birgit Møldrup fra Roskilde hjælper i de kommende måneder hjemvendte soldater og andre, der har arbejdet i krigsområder fra Roskilde. Det gør de sammen med 100 andre frivillige Tankenfeltterapeuter fordelt over hele landet.
Leve et normalt liv
De to kvinder forklarer, at de ikke kan få soldaternes mange traumer til at gå væk, men de kan få soldaterne til at leve med dem, så de kan komme til at leve et normalt liv med familie og arbejde.
Birgit Møldrup forklarer, at det er mellem 10 og 15 procent af de hjemvendte fra krigen, der kommer hjem med en posttraumatisk stress i mere eller mindre grad.
Bange for at skade andre
- Mange kommer hjem med en bagage, som de slet ikke havde regnet med, og som de ikke ved, hvordan de skal slippe af med, forklarer Lene Rødshagen.
Nogle af soldaterne kan for eksempel ikke klare at være ude blandt andre mennesker mere.
- Hvis de står i en kø i Netto, er nogle af dem på vagt hele tiden, fordi det så længe har drejet sig om liv og død i deres liv. Det betyder, at de hele tiden skal tage sig meget sammen for ikke at reagere på for eksempel høje lyde, siger Lene Rødshagen.
Nogle af soldaterne tør slet ikke at være sammen med andre mennesker, fordi de er bange for at skade dem, fordi de er bange for ikke at kunne styre deres reaktioner.
Hjælp til familien
Det er ikke bare soldaterne, der får hjælp hos tankefeltterapeuterne, det er også deres familie.
- Familierne kan være lige så traumatiserede som soldaterne, fordi de har været bange for, hvad der kunne ske med deres søn, bror eller mand, siger Birgit Møldrup.
Desuden kan familierne være med til at hjælpe den hjemvendte krigsveteran, så han hurtigere lærer at leve med sin bagage.
Projektet med frivillig hjælp kører de næste tre måneder. Det er begrænset, hvor mange der kan deltage. Man kan ringe til terapeuterne og høre nærmere.
ag@roskildeavis.dk