Forældrekøb af lejlighed: Skal - skal ikke?

Artiklens øverste billede

Når børnene er ved at være færdig med deres ungdomsuddannelse, og der er en fornuftig friværdi i boligen, kan man få tanken ? skulle man købe en forældrekøbslejlighed til børnene, gøre dem glade og så kunne man måske også selv får en lille gevinst?

Det er en sympatisk tanke, at man kan hjælpe sine børn på den måde, og realkreditselskabet/banken vil ofte være villig til at hjælpe med finansieringen, men man skal overveje situationen nøje, inden man binder sig for en lang årrække. Normalt vil køb af en lejlighed skulle ske med mindst 10 år sigte for at der er en god chance for gevinst, men det er ikke sikkert, at børnenes horisont er lige så lang.

Billigt at låne

Andre fordele gør tanken om forældrekøb nærliggende. Det er i øjeblikket billigt at låne til boligkøb, fordi renten er historisk lav - særligt, hvis man har vælger et variabelt forrentet lån - fx med 1 eller 3-årig rentetilpasning ? så kan det være fristende. Men risikoen er også derefter. Ingenting er gratis i den finansielle verden.


Den skattemæssige behandling af udlejningen er lempelig. Underskud på udlejningen kan således fratrækkes i anden personlig indkomst, og tilmed kan renteudgifterne under visse betingelser også fratrækkes samme sted. Betaler du topskat kan du altså reducere denne med køb af en forældrekøbslejlighed.

Men heller ikke her vokser træerne ind i himlen. I længden er underskud ikke godt for din privatøkonomi, selvom du kan fratrække det i topskatten, og selvom du slipper for at give dine børn huslejestøtte andetsteds.

Støtte på andre måder

Hvis du sammen med dine børn vælger at gennemtrevle boligudbuddet i avisen for at finde en passende bolig, skal du være opmærksom på, hvad du køber. Du binder din økonomi op med månedlige faste udgifter, der ikke bare forsvinder fra den ene dag til den anden. Det er langt fra alle der kan tåle det - uanset man gerne vil hjælpe sine børn.

Husk, at det lige så godt kan blive et tab som en gevinst og måske er en lejelejlighed bedre for både dig og dine børn.


Husk også at der findes andre mindre risikobetonede måder at hjælpe sine børn på. Man kan f.eks. give børnene et aftalt beløb hvert år, som de kan regne med at få.

 


Fakta om forældrekøb

 


- Hvis der er underskud ved udlejning af ejendom til børn, så kan dette underskud fratrækkes i den personlige indkomst, når udlejningen sker i "virksomhedsskatteordningen".


- Det betyder, at personer med en personlig indkomst over kr. 424.000 kan fradrage tabet i op til 51,5 pct.skat.


- Hvis indkomsten er lavere kan fradraget højst ske i ca. 38,5 pct.skat.


- Den præcise skatteprocent for fradraget afhænger af din skattekommune


- Denne fradragsret bruges ofte som argument for at forældrekøb er en god ide.


- Tab på udlejning sker, når renteudgiften og øvrige udgifter på udlejning overstiger huslejeindtægten


- Hvis indtægten overstiger udgifterne skal du beskattes af overskuddet i op til 51,5 pct.skat.


- I perioder med meget lav rente kan det sagtens ske at der er overskud for på udlejningen, ikke mindst fordi der er grænser for hvor lav lejen til børnene må være.


- Hvis du ikke selv har beboet ejendommen, der udlejes, vil denne være skattepligtig ved salg. Skatten på gevinst kan være op til 47,5 pct. (positiv kapitalindkomst).


- Et eventuelt tab på salget vil normalt i praksis ikke kunne give fradrag. Der er således i praksis en skattemæssig assymmetri mellem skat på gevinst og fradrag for tab.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.