Folkekirken er forberedt på dansk katastrofe

Artiklens øverste billede
Køge kirke. (Foto: DS).

KØGE: - Skulle det utænkelige ske, at Danmark bliver ramt af en terrorhandling, er folkekirken forberedt.

Siger sognepræst Charlotte Winther,  Køge Kirke.

Fredag den 22.juli om aftenen, få timer efter de frygtelige terrorhandlinger i Oslo og på Utøya, udsendte Den Norske Kirke en pressemeddelelse, som fortalte, at kirker over hele landet var åbne for mennesker, som søgte fællesskab og trøst. Siden har norske præster været til stede på krisecentre og i lokale kirker som en del af det beredskab, som hjælper det norske folk gennem katastrofen.

- Skulle der ske noget tilsvarende i Danmark, så er folkekirken på samme måde klar til at træde til med mindegudstjenester og samtaletilbud til ofre og pårørende, siger Charlotte Winther til Lørdagsavisen.dk.

Siden Skandinavian Star katastrofen i 1990 har Folkekirkens katastrofeberedskab været under opbygning og man har i dag til hver region tilknyttet 6-10 beredskabspræster.

Desuden har man også et præsteteam, som står parat til at rejse til udlandet og hjælpe danskere, der er berørt af en katastrofe langt hjemmefra.

I Region Sjælland har man 6 beredskabspræster, som kan træde til så snart ulykken rammer og som er uddannet sammen med medarbejdere i regionernes psykiatri, som de i tilfælde af en katastrofe skal arbejde sammen med.

Præsterne kommer ikke med krisehjælpsteknikker og i den akutte chokfase er der sjældent tid til at prædike om hverken Jesu død eller opstandelse. Men præstens opgave er at lytte og tale med mennesker og være sammen med dem i den menneskelige afmagt.

- Når mennesker rammes af en katastrofe, spørges der ofte efter håb og svar på mange eksistentielle spørgsmål. Det er noget, som de fleste præster har erfaring med at tale om, da det er mange af de samme spørgsmål, præster møder, når de kommer ud til pårørende efter et selvmord eller en trafikulykke, oplyser Charlotte Winther.

Forhåbentligt vil der i Danmark ikke blive brug for Folkekirkens katastrofeberedskab, men erfaringer viser, at det er vigtigt at have beredskabet, hvis ulykken skulle ramme.

pm

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.