Hvad er ret og hvad er vrang?

Artiklens øverste billede
Af Ole Adrian Sørensen

Mandag formiddag var kursen på schweizerfranc 678. På samme tid var der - sagde vejrudsigten - i Zurich 21 grader og regn. Og hvad så, kunne man spørge? Hvad rager det mig hvad kursen er i Alpelandet? Eller om det regner? Regnvejret undlader vi at kommentere. Men kursen på schweizerfranc er interessant for Hvidovres borgere. I fredags offentliggjorde Indenrigsministeriet en liste over danske kommuners gæld i schweizerfranc. Hvidovre topper listen og er blandt de kun fire kommuner, som har mere end en tredjedel af deres låntagning i schweizerfranc. 53 kommuner har ingen gæld i den schweiziske valuta! Siden finanskrisen i 2008 er schweizerfrancen med undtagelse af kortvarige pusterum blot steget og steget over for euroen og den danske krone. Alene siden 2009 er den styrket mere end 28 procent målt i danske kroner. Den seneste tids tiltagende uro om eksempelvis USAs økonomi og Grækenlands gældskrise har sendt francen op i 678 - alle tiders rekordniveau - bortset altså fra i onsdags, hvor den var helt oppe i 713. I kommunalbestyrelsen og ekspertkredse betegner nogle kommunens risikable lån i schweizerfranc som ren kasinoøkonomi. Der tales om, at Hvidovre har tabt et sted mellem 75 og 100 mio. kr. Andre lokalpolitikere ser ikke så alvorligt på situationen og tror, at lånet samlet ender med at være en god forretning for Hvidovres borgere! Begge dele kan ikke være rigtigt på samme tid. Og hvis det koster os måske 100 mio. kr. kan det vel næppe siges at være en god forretning - selv om lånene vistnok først skal betales i år 2019? Hvad er ret og hvad er vrang i denne sag? Vi vil ikke høre på hvad man tror. Vi vil vide, hvad der sker med vores skattepenge. Kursen på schweizerfranc stiger og stiger og Hvidovre risikerer en millionstor ekstraregning, når lånene skal indfries. En regning, som vi skatteborgere - uanset hvem der tror på hvad - under alle omstændigheder kommer til at bløde for.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.