Roskilde holder vand

Højdeforskel og klima-sikring i kloaken sørger for, at regnen løber i havnen

Artiklens øverste billede
Bjergmarkens Rensningsanlæg er endestation for kloak-systemet. Det rensede spildevande ledes via rør gennem Kællingehaven og ud i fjorden. (Foto: Erling J.)

Gode og tørskoede budskaber venter de Roskilde-borgere, som denne våde sommer frygter for eventuelle oversvømmelser - og måske gruer for fremtidens endnu mere ekstreme vejr. Våde kældre og kloak-brønde, der letter på låget, er heldigvis ikke det mest sandsynlige scenario her i byen. Venezianske tilstande med gondol- og gummibåd-egnede gader er heller ikke noget, roskildenserne skal frygte i overflod. Roskilde har nemlig det store held, at langt det meste af byen som bekendt ligger højt hævet over fjorden. - Det giver et godt fald på kloak-ledningerne, forklarer Anita Madsen, vejingeniør hos Roskilde Kommune. - Vandet bliver ledt nedad i modsætning til forholdene i eksempelvis Københavns-området, som er fladt.

Den store løsning valgt

Nedad mod endestationen Bjergmarkens Rensningsanlæg, hvorfra det ledes ud i fjorden. Dertil kommer, at der i Roskilde de seneste årtier er lavet en række forbedringer af kloak-systemerne under gadeplan. Det giver endnu flere fordele, forklarer man hos Roskilde Forsyning. For det første er der længere mellem tilstoppede og utætte kloakrør end i byer, hvor man har ladet stå til - og stoppe til. For det andet har man mange steder truffet det valg at gå op i størrelse på rørledningerne, når det har været teknisk muligt indenfor den økonomiske ramme. - I 90'erne tog lederne den beslutning, at gå efter en ekstra sikring af kapaciteten i tilfælde af kraftig regn, fortæller Signe Gudiksen, projektleder hos Roskilde Forsyning. - Det var som sådan ikke en klima-sikring, som man taler om i dag. Men de større dimensioner i rørene mange steder har samme funktion, som klimasikrede kloaksystemer.

Projektkoordinator hos Roskilde Forsyning Christian Lerche fotograferet i et underjordisk regnvandsbassing ved Søndre Ringvej. Blandt andet her opsamles vandet, når det regner så meget, at Bjergmarkens Rensningsanlæg ikke kan følge med.

Bassiner skaleret op

Når det kommer til regnvandsbassiner, er Roskilde ligeledes godt stillet. De fungerer som store lommer, der kan tage fra og fyldes op, når det regner så meget, at Bjergmarkens Rensningsanlæg ikke kan følge med og nå at rense hele strømmen. Netop på grund af det bakke-skabte fald kan Roskilde Forsynings tropper kanalisere vandet rundt til og mellem regnvands-bassinerne. Altså lede og fordele. - Vi har investeret i store bassin-udvidelser de seneste år. Nogle findes over jorden. Andre under. - Det kommer os til gode under kraftige regnskyl, forklarer Christian Lerche, der er projektkoordinator hos Roskilde Forsyning. - Der er ingen garantier for at undgå oversvømmelser og vand i kældrene. Men det ser bedre ud i Roskilde end mange andre steder, slutter han. jep@roskildeavis.dk

Den centrale del af Roskilde, omkring Domkirken, ligger så højt, at det er lettere at få vandet væk. (Foto: Per Rudkjøbing)

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.