Euroen er ved at kollapse
Gældskrisen i Grækenland og Italien truer nu for alvor den finansielle stabilitet i hele Europa
Danske Bank har nu fundet de helt store alvorsord frem.
De europæiske finansielle markeder er på randen af sammenbrud, og hvis ikke politikerne handler nu, risikerer Euro-samarbejdet at bryde sammen inden august, advarer Danske Bank i dag i JyllandsPosten.
"Hvis man ikke er villig til at bekæmpe den eskalerende krise, så er statsbankerot og et eventuelt euro-sammenbrud nært forestående," siger seniorøkonom i Danske Bank, Frank Øland Hansen.
Kræver handling nu
Det er gældskrisen i Grækenland og den voksende uro om Italien, der får panikken til at sprede sig med lynets hast på de finansielle markeder. De italienske statsobligationsrenter stiger minut for minut, og Euroen og aktiekurserne falder. Samtidig er likviditeten i markederne er næsten væk.
"Euroens overlevelse kommer an på politikernes respons. Hvis man er villig til at kaste alt ind på at bekæmpe krisen, kan man komme ud af det som et stærkere Europa med en fælles finanspolitik og stærkere lande efter alle reformerne," siger Frank Øland Hansen til Jyllands-Posten.
Flygter mod stabilitet
Panikken får investorerne til at flygte fra aktier mod sikre obligationer. Det har fået de tyske 2-årige renter til at falde til under 1,1 pct.
Den Europæiske Centralbank har netop hævet renten til 1,5 pct, men som det ser ud nu, peger markedet i retning af, at ECB kan komme til at sænke renten igen, vurderer Frank Øland Hansen.
"Hvis de europæiske ledere ikke meget hurtigt finder en løsning, så er det her desværre ved at udvikle sig til en europæisk finansiel krise," siger han og tilføjer:
"Hvis markederne fortsætter med at forværres, som det har gjort her til formiddag, og man ikke gør noget for at stoppe krisen, vil tabene være så store i de europæiske finansielle systemer, at periferi-landene ikke vil have adgang til funding på markederne. Og så ser det håbløst ud inden ugen er omme. Men det er ret utænkeligt. Jeg tror, vi vil se politikerne agere relativt hurtigt, hvis markederne fortsætter."
Italiens økonomi tynger
Den italienske obligationsrente overskred tirsdag formiddag den magiske seks-procentsgrænse for første gang siden 1997. Det er i sig selv ikke alarmerende, påpeger Frank Øland Hansen. Det er imidlertid den hastighed renten stiger med, der giver grund til bekymring. Erfaringen viser, at med den hast så er det et spørgsmål om tid, før den når 7 procent, og så er næste skridt en hjælpepakke.
Problemet er imidlertid, at den italienske økonomi er Europas tredjestørste og at statsgælden er markant større end den græske. Det kan derfor vise sig, at blive mere end svært at få en hjælpepakke på plads, skriver Jyllands-Posten.