Hvad betyder euro-krisen for dig?

Stigende renter kan være den umiddelbare konsekvens af den rullende finanskrise

Artiklens øverste billede

Hvad sker der egentlig med den almindelige danskers økonomi, hvis krisen i Europa forværres? Og hvad nu, hvis euro'en ikke bliver reddet?

Det er de spørgsmål, der melder sig ovenpå dagens melding om, at euro-samarbejdet vakler i sin grundvold på grund af de ustabile økonomier i Sydeuropa.

Kollaps utænkeligt

Lokalavisen Erhverv har bedt cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, om en vurdering.


"Vi har jo aldrig oplevet et kollaps, så det er svært at sige, hvad der sker, hvis euro-samarbejdet virkelig bryder sammen. Jeg har også meget svært ved at forestille mig, at det sker. En valuta-union er et politisk commitment, man ikke sådan kan bakke ud af. Desuden vil alle de praktiske udfordringer som fx trykning af sedler, alle transaktioner og betalinger på kryds og tværs blive fuldstændig umuliggjort. Jeg tror ikke, der er en plan B i forhold til euro'en. Derfor har politikerne også pistolen for panden i forhold til at holde sammen på den," siger Lone Kjærgaard.

Danmark blandt duksene

Overordnet hører Danmark stadig til blandt duksene i klassen. Selv om vi har haft et underskud på de offentlige finanser på over tre procent, hvilket strider mod EU's regler, så er det ved at blive bragt i balance, ligesom statsgælden i forhold til BNP ligger flot sammenlignet med de øvrige EU-lande.


"Selvom vi ligger flot på vigtige parametre som underskud og statsgæld, så er vi et lille land, og når der er uro, så kommer de små lande typisk under pres. På papiret er vi et godt kort, men der er ingen garanti for, at de finansielle markeder af den grund vil søge ly i danske papirer. I 2008 var Sverige i samme gunstige situation, alligevel faldt den svenske krone. Så det er meget svært at forudsige, hvad der vil ske," siger Lone Kjærgaard

Renten vil stige

I Danmark er risikoen, at renten vil stige. Hvis den danske krone bliver presset, så kan Nationalbanken blive tvunget til at hæve renten, som det også skete under den økonomiske krise i 2008, hvor Nationalbanken hævede renten, så den i december 2008 lå ca. 1,25 procentpoint over de 15 eurolandes renteniveau.


"Vi ligger på mange måder i læ af den tyske økonomi, hvor alle søger hen lige nu, men vi er stadig et lille land, og kan vi ikke holde fast i en fastkurspolitik overfor Tyskland, kan en rentestigning blive nødvendig. Det vil få stor betydning for de variabelt forrentede lån og boligejerne," siger Lone Kjærgaard.

Aktuelt falder renten dog lige nu på de variablet forrentede boliglån, men det kan hurtigt vende.

Ingen feriepanik

Sommerferieplanerne behøver ikke blive spoleret af den aktuelle situation. Holder man ferie i euro-lande vil man ikke umiddelbart mærke det helt store, selv om kursen på euro netop nu går nedad. Det bliver bare lidt billigere. I forhold til øvrige valutaer som fx dollar'en står euro'en nu svagere. Det betyder, at det bliver dyrere at holde ferie i fx USA.

 

Hvad går op og hvad går ned:

Lige nu er F1-renten faldet de seneste dage med cirka 0.2-0,3 procentpoint. Det betyder, at det er godt 100 kroner billigere om måneden at låne en million. Denne udvikling forventer økonomerne imidlertid ikke holder, hvis situationen kommer under kontrol. Så er der udsigt til rentestigninger.

Obligationer stiger lige nu, hvilket påvirker en række pensionsopsparinger positivt, men som nævnt, kan kronen komme under pres, og det vil give højere renter og faldende obligationskurser.

Aktier kan blive ramt. Det får betydning både for almindelige aktieinvestorer, men også for pensionsopsparingerne, hvor de, der baserer sig på markedsrente, vil kunne se det på opsparingen.

Opsparere nyder lige nu godt af, at bankerne giver stigende renter på indlån på grund af sektorens generelle problemer.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.