Sass advarer mod skred i pressens politiske dækning
Politikerne skal i stigende grad presses ind i en moralsk skabelon, mener Henrik Sass Larsen med henvisning til udviklingen i mediernes dækning af dansk politik.
POLITIK: Der er brug for en diskussion af mediernes dækning af dansk politik i en tid, hvor personsager tager mere og mere plads fra reelle politiske sager, og hvor personsagerne i flere tilfælde nærmer sig en decideret hetz.
Det mener Henrik Sass Larsen, politisk ordfører for Socialdemokraterne, som ser et skred i retning af engelske tilstande i forbindelse med nogle mediers behandling af sager mod især fremtrædende politikere som Søren Pind, Henriette Kjær, Helle Thorning-Schmidt og også Henrik Sass Larsen selv.
Han lægger ikke skjul på, at han føler sig urimeligt behandlet - ikke mindst i Vanillasagen hvor han netop er blevet renset, efter at politiet ikke har fundet anledning til at rejse sigtelse mod ham på grundlag af bestikkelsesanklagerne, men forud for denne afklaring er gået et månedlangt forløb, hvor det har vrimlet med beskyldninger og historier i medierne på et grundlag, som i Henrik Sass Larsens optik er yderst tvivlsomt.
- Jeg er overrasket over, at nogle ville drive journalistik på den måde. Normalt vil man dobbelttjekke kilder og vurdere afsenders motiver til påstande, men det er blevet tilsidesat i dette tilfælde. Der har altid været bysladder i Køge, men der har også altid været et filter, som har holdt det på et sladderplan, siger han om sagen.
Lokal sag uden Sass
Ifølge Henrik Sass Larsen er han selv udelukkende blevet inddraget i sagen i kraft af sit venskab med Tommy Kamp.
- De har skullet bruge mig som person for at gøre sagen interessant uden for Køge. Det havde formentlig været en meget lokal sag, hvis man ikke kunne inddrage mit navn, siger han.
- Det har været ubehageligt, og risikoen er naturligvis også, at folk sidder tilbage med en oplevelse af, at der "nok var noget om det", når der nu er blevet skrevet så meget. Til gengæld er det glædeligt, at jeg har fået mange henvendelser fra folk i Køge, som godt kunne se, at der var tale om vilde påstande, siger han og afviser blankt, at at det skulle give mening at forsøge at bestikke ham.
- Jeg blander mig med meget få undtagelser aldrig i det kommunale, og jeg hverken kan eller vil intervenere i den lokale beslutningsproces, så præmissen for påstandene om bestikkelse er for tynd, siger Henrik Sass Larsen, der entydigt ser sagen som et resultat af, at Tommy Kamp er blevet uvenner med caféejerne Murat Kitir og Ertogrul Karahan.
Han har tidligere nævnt muligheden for en injuriesag, men det ligger ikke i kortene nu.
- Jeg har talt med min advokat om det, og det ville virke malplaceret i en situation, hvor sagen nu kommer for retten, så deres påstande bliver afprøvet. Jeg har fået æresoprejsning, og nu vil jeg egentlig hellere bruge tiden på at tale politik i stedet for, siger han om overvejelserne.
Dækning kammer over
Han forklarer, at sagen har efterladt en spirende følelse af paranoia, når han færdes offentligt.
- Jeg er begyndt at tænke mere over, hvor jeg færdes. Folk er jo i stigende grad begyndt at tage billeder og videoer af mig og ringer til medierne med alskens rygter om, hvad jeg foretager mig. Det ærgrer mig, for jeg har altid sat pris på at kunne færdes frit i Køge og tale med folk. Nu ender man i en situation, hvor man bliver nervøs for, hvor man går, og hvem man bliver set sammen med, siger han.
Et eksempel på det så man i BT torsdag i denne uge, da Henrik Sass Larsen havnede på forsiden, efter at han og Tommy Kamp har talt med en kendt rocker i Køge, hvilket en privatperson har taget billeder af og sendt til avisen. Rockeren ønskede ifølge BT Sass' hjælp i en børnesag, hvilket blev til en historie med overskriften "Sass i skidt selskab".
- Jeg får mange henvendelser dagligt - både på mail og ved at folk henvender sig til mig i S-toget, og når jeg går på gaden. Og jeg lytter pænt til folk - jeg løber ikke skrigende væk. Jeg tager pænt imod alle henvendelser, også selv om jeg i de fleste tilfælde ikke kan hjælpe folk, siger han som kommentar til historien.
Med den nylige lukning af skandaleavisen (i dobbelt forstand) News of the World er det nærliggende at sammenligne med engelske tilstande, hvor kendte personer nærmest er jaget vildt. Sådan er det ikke i Danmark, men ifølge Henrik Sass Larsen er der alligevel sket et skred i dækningen af politik, som er blevet langt mere personorienteret end tidligere.
- Jeg synes, at medierne har et kæmpe ansvar for udviklingen. Politikere skal i stigende omfang leve op til en særlig standard, og nogle mediers dækning af politik er ved at kamme helt over. Man prøver at putte os ind i en moralsk skabelon, som ligner den, man har i Vatikanet, og jeg synes, at man kan stille spørgsmålstegn ved, om det er rimeligt.
- Jeg lever livet og bruger livet, og jeg vil gerne kunne sætte mig og drikke en øl et offentligt sted uden at være på forsiden den næste dag. Der er også stigende fokus på familie og bekendtskabskreds, så man er underlagt en slags nabosynd, hvor jeg også skal stå til regnskab for, hvad mine venner og bekendte foretager sig, siger politikeren, som også skriver om emnet i sin kommende klumme hos Jyllandsposten.
- Vi har brug for en diskussion om mediernes ansvar, for jeg tror, at det afholder mange mennesker fra at turde at blive en offentlig person, siger han.